17 mars 2016

Värna kollektivavtalen!

Idag är det kollektivavtalets dag. För oss som Vänsterpartister är det en självklarhet att värna kollektivavtal och schyssta villkor. Det är så vi säkrar arbetsförhållandena här i Sverige. Ordning och reda på arbetsmarknaden ger tryggare arbetsplatser och bättre välfärd. Ett tydligare regelverk gynnar seriösa arbetsgivare som gör rätt för sig och konkurrerar på lika villkor.

YA-jobb är jobb där staten ger ekonomisk ersättning till arbetsgivaren och den anställde får ett jobb med utbildning eller handledning. Hittills har en förutsättning varit att arbetsgivaren har kollektivavtal, men det kravet tas bort som en del i Migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen. Sverige ska alltså med skattemedel stödja arbetsgivare som inte vill ha kollektivavtal.

Att högern vill attackera kollektivavtal och försvaga de anställdas position är självklart. Det är alltid deras svar oavsett fråga. Men att en S-ledd regering går med på att slopa kollektivavtal när företag ska ta in unga och nyanlända på dess YA-jobb är fullständigt obegriplig. Det är en murbräcka mot kollektivavtalen som är oacceptabel och skapar större otrygghet på arbetsmarknaden.

Kollektivavtalen är en garanti för att anställda har skäliga villkor och löner, och reglerar bland annat försäkringar, ledighet och pensioner. Nyanlända ska inte vara här på nåder utan omfattas av samma regler som alla andra. Att använda flyktingsituationen till att skapa otrygghet på arbetsmarknaden är dåligt i sig och riskerar dessutom skapa farlig splittring mellan olika grupper.

Vad Sverige behöver är en politik som går åt andra hållet. Istället för att backa till en tid då anställda var helt beroende av chefens välvilja, behöver vi ta steg framåt mot fler och tryggare jobb. Istället för att försvaga anställdas rättigheter, behöver vi värna kollektivavtalen.

Kaj Raving (V)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...