26 januari 2016

Sverige unikt om att tillåta vinstjakt i skolan

Idag, 26 januari, är det ett år sedan Sverige blev helt unikt. Detta efter att Chiles kongress insett att det inte var hållbart med vinstjakt i skolan. Därför satte man stopp för det skolsystem som var (nästan) lika extremt som det svenska. Sverige är numera ensamt i världen om att tillåta vinstjakt i skattefinansierade skolor. Men nu är det hög tid att ta tillbaka skolan från marknaden.
Privatiseringsivern har lett till att girigheten tagit över alltmer av skolan där nu privata aktörer, med stöd av högerpolitiker, leker affär. Skolan är en miljardindustri där skolbolag ser en lönsam marknad för den som lyckas. Bland dessa finns rena skojarföretag som knappast bryr sig om eleverna utan bara om den egna vinsten – som tas ut på svenska skattebetalares bekostnad.

Finns det då inget att sätta emot denna katastrofala utveckling som lett till att skolelever behandlas som en handelsvara bland andra, samtidigt som vinstintresset dränerar den svenska skolan? Jo, Vänsterpartiet har fått med sig regeringen på att stoppa vinstintresset i välfärden. Skolan ska inte längre vara en marknad där privata vinstintressen styr. Istället kan vi bygga en skola vi kan lita på.

Kaj Raving (V)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...