08 februari 2015

Rapport från partistyrelsen 7-8 februari 2015

Så var partistyrelsemötet över för denna gång och jag sitter som vanligt och författar den här rapporten på tåget hem. Mötet hölls på vintervackra Syninge kursgård. Är det nån form av tradition att alltid ha årets första möte där? Det glömde jag att fråga om. För visst är det väl fjärde året i rad som jag är där vid samma tid? Nog för att det är vackert i vinterskrud, men jag skulle gärna se att vi hade ett vår/försommarmöte där som omväxling.
Hanna Gedin på väg upp mot huvudbyggnaden på Syninge kursgård.
Hursomhelst. När lunch och formalia var avklarat så inleddes mötet med diskussioner kring kommande verksamhetsplan. Eftersom det inställda extravalet har ställt till det i planeringen så blev det idag inriktningsdiskussioner i smågrupper kring några givna frågeställningar om bland annat målgrupper och hur vi tar hand om alla nya medlemmar. Mycket av det som ska in i verksamhetsplanen pågår ju dock redan, både i form av partibygge och mer konkreta programarbeten.

Ett sådant programarbete är Eko-eko, ett ekologiskt-ekonomiskt program, som kongressen 2012 beslutade om. Där ska man visa ”hur social välfärd och global rättvisa kan uppnås inom ramen för ekologiskt hållbara gränser”. Dvs man arbetar med att koppla ihop klimat- och miljöfrågorna med vår övriga politik, framförallt vår ekonomiska politik. Detta är såklart ett stort arbete och tidsplanen har flera gånger reviderats. Nu beslutade vi att arbetet inte ”bara” resulterar i ett program som presenteras av partistyrelsen.

Istället ska man lägga fram en slutrapport i maj och därefter ska debatt och studier kring frågorna bedrivas under 2015 innan resultatet lyfts till kongressen 2016. Exakt hur det ska lyftas får OSG (organisations- och stadgegruppen) komma med förslag på. Dessutom ska arbetet samordnas med programkommissionens arbete. Jag tror att det är ett bra sätt att både inkludera fler i arbetet, men det blir även ett tillfälle att utbilda oss själva i dessa viktiga frågor.

Det inställda extravalet har ju ställt till det i schemat på flera områden. Vinster i välfärden-utredningen har exempelvis försenats. Uppgörelsen med regeringen gäller dock och arbetet går vidare. Att den budget vi hade förhandlat fram med regeringen föll, har tillsammans med Decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen lett till helt nya förutsättningar och en helt nya roll för Vänsterpartiet som vi såklart ska utnyttja maximalt.

Som vanligt hade vi en aktuell politisk fråga på dagordningen. Fokus denna gång landade på det utrikespolitiska läget. Det blev spännande diskussioner kring Miljöpartiets svek kring vapenexporten till Saudiarabien, situationen i Ukraina och Syrien och inte minst Tysklands och Europeiska centralbankens försök att krossa Syritza. Dessutom lyftes Decemberöverenskommelsen, som lett till att SD tappat stora delar av sitt inflytande. Å andra sidan får ju SD hjälp av vissa små borgerliga partier (läs KD och FP) som ständigt bekräftar SD:s världsbild i alltmer desperata utspel.

Mötet avslutades i vanlig ordning med en radda rapporter. De flesta togs visserligen redan på lördagskvällen eftersom vi på grund av tidsbrist blev tvungna att stuva om lite i dagordningen, men några intressanta hade vi sparat. Bland annat fick vi en rapport om 8 mars-planeringen, vilket jag såklart inte tänker avslöja något om i förväg. Däremot tänker jag avslöja en del om medlemsstatistiken som vi fick rapporterad. Men det tar jag sist i inlägget.

Vi förrättade ju val nämligen också. Till SKL (Sveriges kommuner och Landsting) närmare bestämt, där vi fått en rödgrön majoritet och där Vänsterpartiet har fått en hel del poster, drygt 20 stycken. Över 100 personer hade nominerats till dessa platser. Verkligen ett lyxläge att ha så mycket bra folk att välja på. Extra kul är därför att Landstinget i Kalmar läns landstingsråd Linda Fleetwood fick en ersättarplats i sjukvårdsberedningen.

Medlemsstatistiken då? Strax. Först vill jag berätta att vi fick ett preliminärt bokslut presenterat. Vi har en stabil ekonomi och tack vare en försiktig budget och fler mandat efter valet så ser det underskott vi hade budgeterat med under valåret att istället bli till ett överskott. Förutom denna glädjande nyhet så vill jag berätta att vi hade en riktigt intressant feministisk utbildning också. Det är viktigt att upprätthålla de feministiska kunskaperna. För oss är ju feminismen en grundläggande del av vår politik – inte ett PR-trick.
Bo Leinerdal presenterar ett positivt preliminärt bokslut
Så, hur ser det då avslutningsvis ut med medlemsstatistiken? Jo, det ser alldeles strålande ut faktiskt! Antalet medlemmar är det största vi haft så länge vi haft hyfsat tillförlitliga register. Det i sin tur beror på att vi haft den största medlemstillströmning vi känner till att vi haft någonsin. Bara under förra året kom över 6000 nya medlemmar till. Bara i Kalmar län var medlemsökningen på nästan 34 procent. Nu har takten på medlemstillströmningen visserligen avtagit men bara under januari kom drygt 300 nya medlemmar till. Vi har dessutom anställt en person som ska jobba uteslutande med bland annat medlemsrekrytering.

Nu ska vi ”bara” se till att ta hand om alla nya medlemmar på ett bra sätt också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...