04 december 2014

Flash: Rasismen utgör basen för SD

Det är rasismen som är den gemensamma faktorn för SD:s väljare. Det slås fast i en ny undersökning.

Jag vet, det borde inte vara så förvånande att väljarbasen för ett rasistiskt parti utgörs av rasister. Men jag har, som så många andra, ändå närt en tanke, en förhoppning, om att det ändå i många fall egentligen handlade om missnöjesyttringar. Att man kände sig sviken av samhället. Att det handlade om politikerförakt. Inte främst rasism.

Jag hade fel. Det är rasismen som utgör basen för SD.

Eller som Peter Hedström, professor och föreståndare på Institutet för analytisk sociologi, IAS, på Linköpings universitet och Tim Müller, filosofie doktor och forskare på samma institution, uttrycker det: "Det som är utmärkande för SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder" De presenterar sin forskning, där de bland annat kommit fram till slutsatsen ovan, på DN Debatt.
SD-väljarna [är] en påtagligt avvikande grupp i det svenska samhället. I jämförelse med övriga partiers väljare framstår SD-väljarna som extrema i sin intolerans och främlingsfientlighet. De nya SD-väljarna vid 2014 års riksdagsval skiljer sig i detta avseende bara marginellt från dem som röstade på SD vid förra valet.
Självklart, som brukligt är när det skrivs negativt om SD så tog det inte lång tid innan hotelserna började trilla in.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...