29 november 2014

Rapport från partistyrelsemötet 28-29 november 2014

Så var det sista partistyrelsemötet för 2014 till ända. Mötet avslutades med en påminnelse om att redan nu boka in Vänsterdagarna 2015, som går av stapeln 5-7 juni. Det blir garanterat årets händelse med 1000 vänsterpartister och mängder med häftiga seminarier på Stadionmässan i Malmö. Det vill man ju absolut inte missa. Jag vet att jag kommer vara där i alla fall.

När kalendern ändå är framme så kan man boka in en härlig vårkongress 2016 också. Partistyrelsen (PS) beslöt nämligen att kalla till kongress 5-8 maj 2016. Den uppmärksamme ser att detta blir fyra dagar, vilket förhoppningsvis leder till att vi hinner med alla frågor och slipper stryka något från dagordningen, vilket skedde sist. Var vi ska vara är dock inte klart, så intresserade partiföreningar får väl hålla sig framme nu. Personligen tycker jag att Nybro vore väldigt lämpligt, även om det möjligen kunde bli lite trångt i Folkets hus ;-)

Mötet inleddes dock med en tillbakablick. Jonas Wikström, sammankallande i den valanalysgrupp som vi vid oktobermötet beslutade att tillsätta, var på plats och gav oss en liten förhandsdragning kring den rapport som gruppen kommer lämna när den blir klar. En del av det som presenterades var sådant man kunde ana redan, medan annat var mer överraskande.

Utifrån valanalysgruppens rapport, den organisatoriska valutvärdering och de enkätutvärderingar som gjorts, kommer nu en inom partistyrelsen utsedd valutvärderingsgrupp göra en sammantagen politiks utvärdering som ska presenteras för PS vid februarimötet. Efter detta kan vi sedan landa i vad vi kan förbättra inför valrörelsen 2018 och, inte minst, se till att ta tillvara på allt det som vi faktiskt gjorde rätt i år.

Vi kommer också att behöva fundera över vad vi ska prioritera. Visserligen ser den budget som vi antog för partiet betydligt ljusare ut än den gjort tidigare år, men vi är långt ifrån ett rikt parti. Behoven och allt vi skulle vilja göra kommer säkerligen aldrig att kunna matchas av storleken på vår plånbok. Vi kommer alltid att ha för lite pengar. Men, som sagt, det ser lite ljusare ut och vi kan göra några välbehövliga och offensiva satsningar.

En av de största satsningarna blir att investera i ett nytt medlemsregister, vilket förhoppningsvis kommer att glädja en och annan medlemsansvarig. Vidare budgeterade vi för en satsning på att förbättra vår medlemsvärvning och vår kampanjverksamhet och vi har också budgeterat för att göra egna opinionsundersökningar och analyser. Dessutom kommer vi att ha samlat ihop betydligt mer pengar i valfonden 2018 än vi hade till årets val.

Förutom ovanstående så hann vi med att anta en alkoholpolicy, förrätta en del val, anta ett tillägg i dokumentet Nolltolerans mot rasism och diskutera extraval. Det sistnämnda var den aktuella politiska frågan för mötet och även om det inte är så sannolikt att det blir något sådant så gäller det att ha en beredskap för alla eventualiteter. Som vänsterpartister kan vi dock i vilket fall stå raka i ryggen och säga att vi tar ansvar för Sveriges framtid. Det är annat än man kan säga om Alliansen och SD.

Avslutningsvis så kan jag berätta att efter att Vänsterpartiet nu under hösten så framgångsrikt förhandlat om budgeten med S/MP-regeringen så var det nu dags att blicka framåt. PS beslutade därför om en ordning för hur vi ska agera i frågor som rör samarbetet med regeringen även under resten av mandatperioden. Där ingår att vi gärna gör upp i frågor där vi finner det lämpligt, men vi är tveklöst ett oppositionsparti. Det är utifrån den utgångspunkten vi kommer att utgöra det verkliga vänsteralternativet i svensk politik under den kommande mandatperioden.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...