23 november 2014

Avskaffa det otyg som kallas allmän visstid

Andelen otrygga anställningar är uppe på rekordnivåer. Det visar LO i sin rapport Anställningsformer år 2014. 618 200 personer, 15 procent, har någon form av tidsbegränsad anställning - nästan alla av dessa vill ha ett fast jobb.


Som så ofta är det en fråga om klass och kön. För som Ingvar Persson skriver i Aftonbladet, så inte fasen är det direktörerna som väntar på SMS-jobb. Nä, det är främst arbetare och kvinnor som tvingas stå ut med dessa otrygga jobb. Mest utsatta är dock ungdomar. Mer än varannan ungdom under 24 år, som faktiskt har lyckats få en anställning, har ett otryggt jobb. Det är åt h-e!

Högern vill få oss att tro att otrygga jobb och en urholkad arbetsrätt skulle skapa fler arbeten, men det enda det skapar är en otrygg arbetsmarknad där ungdomar tvingas ta skitjobben. Och det är ingen slump att det blivit så utan medvetna politiska beslut, vilket Anne-Li Lehnberg konstaterar i Flamman:
Att det blivit så här är inte en slump. Politiska beslut har steg för steg förskjutit normen från fast anställning. Utvecklingen började redan tidigt på 90-talet. Men de senaste åtta åren med borgerlig regering har den snurrat på snabbare.  
2007 infördes anställningsformen allmän visstid, där arbetsgivare inte behöver motivera varför någon skulle vara visstidsanställd. Vikariat och allmän visstid kan dessutom staplas på varandra för att bli år av otrygghet för den anställde. Det finns inte heller någon begränsning för hur många på en arbetsplats som kan vara allmänna visstidare. Allmän visstid står för två tredjedelar av de otrygga anställningarna.
Därför vore en bra början för att komma till rätta med problemet att slopa allmän visstidsanställning. Det finns andra anställningsformer som kan ersätta den. Om det alls är nödvändigt. Klarade arbetsgivare sig innan 2007, borde det inte vara några problem nu heller.
Alla borde ha rätt till ett fast jobb med schyssta villkor. Det är en förutsättning för varje person att skapa sig ett fast och tryggt liv. Därför borde regeringen se till att snarast avskaffa det otyg som kallas allmän visstid. Den anställningformen har inget existensberättigande utan syftar bara till att skapa en otrygg arbetsmarknad med mer lätthanterliga arbetare.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...