17 oktober 2014

Carl Dahlin (M) tänker inte låta sanningen förstöra en bra historia

Moderaten Carl Dahlin var inte så
intresserad av sanningen när han
svarade på min insändare.
Vänsterpartiet har nått en historisk framgång i vår främsta valfråga. Tillsammans med regeringen har vi nått en överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse. Välfärden ska inte längre vara en marknad där privata vinstintressen styr. Istället kan vi bygga en välfärd vi kan lita på. Detta tycks ha gett det forna högerpartiets representant Carl Dahlin svår ångest.

Under devisen ”låt inte sanningen förstöra en bra historia” skriver han därför ett försvarstal för att girigheten ska fortsätta styra välfärden och riskkapitalister ska fortsätta ha rätt att göra enorma vinster på barn, gamla och sjuka. Och han har inga problem med att använda sig av rena lögner som grund för det försvarstalet.

”Chile är ingen diktatur, där förs snarast en moderat politik”. Det menade Carl Dahlins partikamrat Patrik Gyllenhammar (M). Vad som utmärkte Chile, förutom just diktatur och förföljelse, försvinnanden, tortyr osv av oliktänkande, var de extrema privatiseringar landet utsattes för. Det var privatiseringar som ofta saknade motsvarighet.

Det var innan Sverige blev en experimentverkstad i privatisering. Sverige är nu ett av de länder som har privatiserats allra snabbast och är idag extremt i att tillåta vinstintresse i välfärden. Det privatiserade svenska skolsystemet saknar exempelvis motstycke i världen. Tidigare hade vi sällskap av just Chile, men där har man nu insett att detta system inte är hållbart. Nu är vi ensamma.

Att en stor majoritet av svenska folket är emot att vinstintresset får styra i välfärden är inte så märkligt. Sverige är idag ett land där riskkapitalister har fått i det närmaste fri dragningsrätt på skattepengar medan vi kunnat läsa om hur de som byggde vårt välfärdssamhälle får ligga och dö i sin egen avföring och förskolebarn får knäckebröd och vatten till frukost för att vinsten ska öka.

För att försvara denna utveckling ljuger Carl Dahlin friskt. Han påstår att en tredjedel av hälsocentralerna i länet förbjuds och försvinner om Vänsterpartiets förslag blir verklighet, och ännu fler tandläkare. Sanningen är att tandläkare inte ens omfattas av vårt förslag och att inga hälsocentraler förbjuds, däremot sätter vi stopp för vinstintresset som drivkraft.

Dahlin påstår också att föräldrakooperativ och äldreboenden som drivs av personalen kommer att förbjudas. Detta trots att Vänsterpartiet i vår vårbudget satsade en miljard kronor till en fond för att förbättra möjligheten för personalkooperativ och andra ideella aktörer. Det är personalen och inte riskkapitalisterna som vet hur man ger en riktigt bra vård och hur man lär barn att läsa.

Carl Dahlin tänker inte låta sanningen förstöra en bra historia, men Vänsterpartiet har vunnit debatten om vinstintresset i välfärden och nu gör vi verklighet av våra förslag. Ett land som byggs med gemensam välfärd och solidaritet är i grunden starkare än ett land där marknadens girighet får råda – även om det ger just Carl Dahlin ångest.

Kaj Raving (V)

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...