01 augusti 2014

(V)i har många ”välfärdspopulister” på vår sida

Vänsterpartiets kamp för att sätta stopp för vinstintresset har ett massivt stöd och vårdbolagen är oroliga inför valet. Det är stora vinster som står på spel för deras del. Därför tar nu Ulrika Östlund, ordförande för Vårdföretagarna, strid mot vad hon kallar ”välfärdspopulismen”. ”Välfärdspopulister” är då alltså alla vi som vill att skattepengar avsedda för vård ska gå till vård och inte hamna i privata fickor.
Alla bidrag till välfärden behövs menar Östlund. Jag menar att alla pengar behövs i välfärden. Då kan man inte fortsätta låta mångmiljardbelopp förvinna iväg i privata vinster. I stället för riskkapitalbolag vill Vänsterpartiet se personalkooperativ eller bolag utan vinstuttag. Med vårt förslag är de privata aktörerna välkomna att fortsätta driva sina verksamheter - om allt överskott återinvesteras och går tillbaka till vården.

Nu försvinner istället varje år miljard efter miljard som vi skattebetalare betalat in för att få en så bra vård som möjligt ner som vinster i privata fickor. Inte sällan hamnar pengarna i olika skatteparadis. En granskning som Dagens Nyheter gjort visar att enbart de fem största vårdkoncernerna gjorde en vinst på 1,2 miljarder kronor 2012. På denna vinst betalade de bara 26 miljoner i bolagsskatt!

Det är inte så konstigt att det folkliga motståndet mot detta slöseri med skattepengar är stort. Sveriges Radio Kalmars undersökning visar att i Kalmar län anser så gott som alla att vinstintresset ska bort ur välfärden. Vi i Vänsterpartiet har många ”välfärdspopulister” på vår sida och vi kompromissar inte! Vinstintresset ska bort ur välfärden!

Kaj Raving (V)
Riksdagskandidat

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...