31 augusti 2014

Det är nog med vinstjakt nu!

En stor majoritet av svenska folket är emot att vinstintresset får styra i välfärden. Det är inte så märkligt. Sverige är idag ett land där riskkapitalister har fått i det närmaste fri dragningsrätt på skattepengar medan vi kunnat läsa om hur de som byggde vårt välfärdssamhälle får ligga och dö i sin egen avföring och förskolebarn får knäckebröd och vatten till lunch för att vinsten ska öka. Det får vara nog med det nu!
Sverige är ett av de länder som har privatiserats allra snabbast. Vi är en experimentverkstad i privatisering. Det privatiserade svenska skolsystemet saknar exempelvis motstycke i världen. Det är helt unikt är det att den svenska staten inte bryr sig om vem som äger skolan. Tidigare hade vi sällskap av Chile, men där har man nu insett att detta system inte är hållbart. Så nu står vi ensamma.

Ingenting talar för att privatiseringarna lett till bättre arbetsförhållanden för personalen eller högre kvalitét inom välfärden. Tvärtom. Inom privat välfärd generellt är heltiderna färre, anställningarna otryggare – och de anställda färre. Så blir det när riskkapitalbolag gör allt för att maximera vinsterna. Dessa vinster som försvinner från välfärden motsvarar minst 23000 undersköterskor.

Vänsterpartiet har presenterat en tidsplan för hur vinsterna i välfärden ska tas bort. Nu är det dags att avsluta vinstjakten. Vi vet att vi har ett massivt stöd för få bort vinstintresset från välfärden. Med det stödet i ryggen är det fullt möjligt att stopp detta vinstexperiment som har fått pågå alldeles för länge nu. Vi är många som längtar efter att få ett slut på det och istället bygga en välfärd att lita på.

Det är nog med vinstjakt nu! Vi vill ha en trygg välfärd utan vinstintressen. Välfärden är inte till salu.

Kaj Raving (V)
Riksdagskandidat

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...