06 augusti 2014

Bemanningsföretagens syfte är inte att fylla ett arbetskraftsbehov

"Bemanningsföretagen skapar inga nya jobb, de fyller bara det arbetskraftsbehov som finns ute i kundföretagen". Det konstaterar Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, och Kent Ackholt, ombudsman för LO, i en replik till Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv. Jag skulle kalla deras konstaterande är en underdrift och till och med en försköning av verkligheten.

För cirka tjugo år sedan släpptes bemanningsföretagen fria på marknaden utan att lagen anpassades därefter. Konsekvenserna av detta har vi sett särskilt efter att den ekonomiska krisen slog till 2008. Antalet bemanningsanställda har ökat lavinartat inom LO-yrkena. Trygga anställningar blev över en natt förvandlade till utsortering och arbetslöshet. Istället gjorde olika bemanningsföretag entré, inte sällan med handplockad personal.

Som väntat har inte detta lett till att arbetslösheten minskat. Behovet av arbetskraft ökar såklart inte bara för att fler anställs via bemanningsföretag. Snarare tvärtom. Man behöver ju inte ha en arbetsstyrka som är anpassad för att klara lite olika orderstockar, eller ens en arbetsstyrka som klarar av att någon är sjukskriven. Man behöver helt enkelt inte ha lika många anställda. Det finns ju bemanningsföretag.


Men företagen anställer inte via bemanningsföretag för att fylla ett arbetskraftsbehov. Det är tydligt att företagen i kristider passat på att varsla fast anställda för att sedan ta in bemanningsanställda. Det gör de för att det skapar en flexibel personal, slit- och slängvaror, som kan anpassas efter produktionstakten. Om företaget får mindre ordrar är det bara att säga upp de bemanningsanställda och anställa dem igen när produktionen ökar.

Bemanningsföretagens syfte är inte att fylla ett arbetskraftsbehov. Det handlar helt enkelt om makten på arbetsmarknaden. Med trygga anställningar får man anställda som kan organisera sig fackligt, som vågar säga ifrån, kräva en bra arbetsmiljö, högre löner osv osv. Den som är anställd får helt enkelt mer makt över sitt arbetsliv. Genom att låta bemanningsföretagen breda ut sig så löser man det "problemet" och ser till så att de anställda inte blir för sturska och ställer för höga krav.

För mig och Vänsterpartiet är det självklart att alla ska ha rätt till ett fast jobb med schyssta villkor. På Vänsterpartiets kongress 2012 togs ett beslut om att verka för ett förbud mot bemanningsföretag. Det är vi ensamma om i riksdagen om att vilja.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...