20 juli 2014

En NEJ-sägande majoritet

Majoriteten (S, M, SPI, MP) har nu beslutat om utförsäljning av kommunala lägenheter och fastigheter. I debatten kring detta har vi i Vänsterpartiet, som inte tror på att privatiseringar kommer att leda till att marknaden löser alla problem åt oss, framställts som nej-sägare. Inte minst av Socialdemokraterna. Men låt oss granska vilka som är de verkliga nej-sägarna i kommunen.

Bland det första vi gjorde efter valet 2010 var att vi, innan Socialdemokraterna valde att styra med Moderaterna istället, införde en av Sveriges skarpaste upphandlingspolicys. Den innehöll bland annat krav på kollektivavtal och meddelarskydd, liksom andra sociala och miljömässiga krav. För oss är det en självklarhet att Nybro kommun ska handla med schyssta villkor.

Att avskaffa denna policy var dessvärre bland det första som den nya S, M, SPI, MP-majoriteten beslutade om. Vänsterpartiet krävde att frågan skulle återremitteras och behandlas på nytt så att man kunde hitta en skarpare skrivning kring kollektivavtalskravet och samtidigt täppa till en lång rad andra luckor som fanns i förslaget, såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt.

Socialdemokraterna sade NEJ!

Men vi ger inte upp utan gör ett nytt försök att få Nybro kommun att ställa tydliga krav vid upphandlingar. Vita jobb-modellen handlar om att ställa sociala bas-villkor för att undvika svartjobb och att oseriösa företag konkurrerar genom dumpning av löner och anställningsvillkor. Vi hoppades att alla fackligt aktiva socialdemokrater nu skulle ta sitt förnuft till fånga. Vi hade fel.

Socialdemokraterna sade NEJ!

Från Vänsterpartiets sida har vi flera gånger föreslagit sänkta arvoden för oss politiker. Besparingen som detta skulle leda till ville vi lägga på att bevara Transtorpskolan.

Socialdemokraterna sade NEJ!

Istället höjde de sina arvoden och lade ner Transtorpskolan. Listan på saker som Socialdemokraterna på samma sätt sagt nej till kan göras nästan hur lång som helst. Och de säger nej trots att kostnaderna för våra förslag varit obefintliga eller fullt ut finansierade.

Fördubbla stödet till kvinnojouren? Socialdemokraterna sade NEJ!

Fria arbetskläder inom kommunen? Utbildning i meddelarfrihet och meddelarskydd för chefer och personal? Satsning på äldreomsorgen? Satsning på minskade barngrupper i förskolan? Facklig rösträtt i NBAB:s styrelse? En fond för att bevara landsbygdsskolorna? Bli bättre på att återbruka kommunala inventarier? Utbildningsdag i arbetsrätt för kommunens sistaårselever?

Allt detta och mycket därtill har majoriteten under Socialdemokraterna sagt NEJ till. Däremot säger man glatt JA till den största privatiseringen i Nybro kommuns historia. Allt ovan och mycket därtill har Vänsterpartiet sagt ja till. Däremot säger vi nej till att sälja ut Nybrobornas gemensamma egendomar. Avgör sen vilka som egentligen är nej-sägare.

Pia Eriksson (V), gruppledare
Kaj Raving (V), fullmäktigeledamot
Anders Svensson (V), fullmäktigeledamot

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...