30 maj 2014

Kriminalitet gror i klassamhällets klyftor

Idag las intervjun ut som jag gjorde för över en månad sen. Det var Hampus från Vimmerby som undrade vad politikerna ska göra åt kriminaliteten och jag fick möjlighet att svara för Vänsterpartiets räkning. Där konstaterar jag att det dessvärre inte finns någon quick-fix för att komma tillrätta med kriminalitet.

Inslaget hittar du här: http://rattfraga.se/fraga/34/ Vill du inte lyssna på moderaten Jan R Anderssons svar så hoppar du direkt till ca 3.40 in i inslaget där du hör mig.

Att säga att man vill ha hårdare tag är enkelt för politiker att ta till när de vill inbilla människor att de är handlingskraftiga. Men väldigt lite tyder på att hårdare tag i sig skulle ha någon större effekt. Vi i Vänsterpartiet anser inte att unga i större utsträckning än idag ska dömas till fängelsestraff eller motsvarande. Däremot är vi överens om att det viktigt med en snabb reaktion när unga begår brott.

Det måste vara tydligt att det är fel att begå brott. I dag är hanteringen av unga lagöverträdare en alltför utdragen process. Detta konstaterade Riksrevisionen redan i en rapport 2009. Vi anser att regeringen måste prioritera en snabbare rättslig prövning av ungdomsbrott och att rättssystemet måste bli bättre på att hantera ungdomsbrott.


Men vår utgångspunkt är att det i första hand är det brottsförebyggande arbetet som måste stärkas, både genom en generellt ökad välfärd (dvs allt från att alla barn och unga ska garanteras en god skolgång och extra stöd och hjälp om det behövs, möjlighet till en meningsfull fritid till ekonomisk och social trygghet) och riktade insatser från exempelvis socialtjänsten.

För vad man vet är att i ett ojämlikt samhälle ökar drogmissbruk och kriminalitet och under de senaste åtta åren har vi sett hur girigheten har fått råda. Välfärden har privatiserats, de rikaste har fått skattesänkningar och klyftorna har ökat lavinartat. Samhället har dragits isär och inte minst ungdomar har drabbats hårt av högerpolitiken.

Faktorer som hög arbetslöshet, otrygga anställningar, bristfälligt stöd i skolan och en ökad barnfattigdom lägger en grund för ökande kriminalitet. Vad man verkligen behöver göra för att minska kriminaliteten på ett hållbart och långsiktigt sätt är att minska klyftorna i samhället och komma tillrätta med arbetslöshet och fattigdom.

Då gör det definitivt skillnad om man röstar på moderaterna eller Vänsterpartiet.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...