06 april 2014

Rapport från partistyrelsen 5-6 april 2014

Först det mest uppseendeväckande: vi låg långt före tidsplanen båda dagarna! Idag innebar det att vi kunde avsluta mötet en hel timme i förväg, bland annat på grund av att vi kunde raska av valen och alla rapporter redan igår. En kosekvens av det var att rapporterna faktiskt gav upphov till lite diskussioner den här gången. Vanligtvis ligger de sist på söndagen och klaras av i ganska snabb takt, men nu var väl alla lite piggare kanske.
För mig och de ur partistyrelsen som kunde så började mötet redan i fredags. Då hade vi ett gemensamt möte med PS och riksdagsgruppen som Aron Etzler inledde på temat "så vinner vi valet". Sen fick vi en duvning av nya kommunikationschefen Marie Antman kring vilken bild vi vill sätta i valet och hur vi kan argumentera kring vårt huvudbudskap "Inga privata vinster ska tas ut ur vård, skola och omsorg. Pengarna ska istället gå till mer personal och bättre kvalitet!"

Jag måste säga att det är en enorm skillnad jämfört med valet 2010. Nu har vi en tydligt prioriterad fråga, en gemensam målbild och inte minst en gemensam berättelse kring vad och vilka vi är. Inget av detta uppfattade jag fanns 2010. Innan den gemensamma middagen på kvällen så fick vi också lite mer tips av pressekreteraren Linda Bengtsson kring vi kan använda oss av detta vid mediakontakter. Konflikten mellan den girighet och egoism som styr dagens regering och vår politik för solidaritet, omtanke och rättvisa är slående. Det känns riktigt bra.

Den första punkten på dagordningen när mötet började på riktigt på lördagen var att besluta om valplattformen, som vi ju fick i uppgift av kongressen att presentera i april. När beslutet togs på kongressen så trodde jag i ärlighetens namn inte att vi skulle reda ut det på den korta tiden. Men jag hade fel som väl var. Visserligen blev remissrundan ganska kort, men det hade ändå kommit in en hel del remissvar som vi hade att ta ställning till. Det färdiga resultatet efter PS diskussioner presenterar Jonas imorgon kl 10.

Mycket av lördagen gick åt till att fortsätta diskussionen om partistyrelsens roll och organisering. Det är viktigt att vi har klart för oss och är någorlunda överens om vilka uppgifter, mandat och gränser vi faktiskt har som PS-ledamöter. Mycket kan nog tyckas självklart och enkelt idag när partiet har vinden i ryggen och allt flyter på men det gäller nog att man ändå påminner sig om detta ibland så det förhoppningsvis fortsätter vara självklart när det hettar till. Dessutom, som ytterligare en del i vårt interna PS-arbete så antog vi en plan för vårt egna internfeministiska arbete under kongressperioden. Tyvärr är det välbehövlig även i partistyrelsen.

Helgens aktuella politiska fråga handlade föga överraskande om situationen i Ukraina, där Ryssland agerande tveklöst strider mot folkrätten samtidigt som det fascistiska partiet Svoboda, utan demokratisk förankring, nu har ministerposter i Ukrainas regering. Situationen är knappast så svart-vit som exempelvis Carl Bildt försöker få det till. Men vår inställning är ändå klar: Ukrainas befolkning måste själva få avgöra sin framtid utan dragkamp mellan EU och Ryssland.

Mycket av helgens diskussioner ägnades såklart åt valen. Vårt förstanamn på EU-listan, Malin Björk, var på plats för att berätta om strategin inför EU-parlamentsvalet 25 maj. Tanken är att vi ska följa samma prioritering och konfliktlinje som i riksdagsvalet och fokusera på vinsterna i välfärden. Det slog vi ju fast i EU-uttalandet som antogs vid förra partistyrelsemötet. Välfärden är inte till salu, oavsett om det handlar om Sverige eller EU.
Med tanke på det frihandelsavtal som EU och USA just nu förhandlar om innebär att ett aggressivt amerikanskt riskkapitalbolag kan stämma svenska staten på skadestånd om en rödgrön svensk regering beslutar att begränsa möjligheten att ta ut vinst ur välfärdsbolag. Kopplingen inte alltså så svår att göra och möjligheten att på detta sätt ogiltigförklara demokratiskt fattade beslut måste såklart stoppas. Det kan ju även användas mot stater som inför strängare arbetsmiljölagstiftning och miljölagstiftning.

Vi diskuterade såklart även riksdagsvalet och det kommer vi givetvis att göra vid varje partistyrelsemöte fram till valet. Den här gången diskuterade vi förberedelser inför en eventuell regeringsmedverkan efter valet i september och formerna för hur saker och ting i så fall ska hanteras. Om det blir aktuellt så är det viktigt att allt sånt är klart i förväg. Centralt är också att den demokratiska förankringen och processen fungerar och mycket av diskussionerna kretsade kring hur vi ska förankra beslut kring regeringsfrågans vara eller icke vara internt.

Förutom valuttalandet som kongressen antog och valplattformen som antogs nu i helgen så kommer vårbudgetmotionen att vara det centrala materialet att vara vår vårbudgetmotion där våra konkreta ekonomiska prioriteringar ju fastställs. Ulla Andersson inledde diskussionen med att ge en bild över läget just nu. Det var knappast uppmuntrande med massarbetslöshet, där främst långtidsarbetslösheten bitit sig fast, och en skenande ojämlikhet, där klyftorna i Sverige ökat mest inom hela OECD och dubbelt så snabbt som för tvåan Finland.

2006 sa Reinfeldt att det rådde massarbetslöshet i Sverige. 2011 sa regeringen att arbetslösheten i Sverige 2014 skulle ner till samma nivå som den var när de vann valet -06. Nu säger man att det målet ska nås -18 istället. Samtidigt har man havererat arbetslöshets- och sjukförsäkringen så till den milda grad att 4 av 5 som idag hänvisas till socialbidrag skulle haft ersättning från nån av dessa försäkringar. Så ser det ut när girigheten tillåts styra i politiken.

Men snart presenterar Vänsterpartiet en budget som skulle kunna sjösättas direkt och som skulle leda till minskad arbetslöshet, minskad ojämlikhet och ökad rättvisa. Mycket ligger kvar sen tidigare i form av satsningar skolan, vården och äldreomsorgen, liksom mer pengar till kommunerna. Ur den kommande budgeten har redan förslaget om en röd skatteväxling presenterats. Förslaget innebär innebär att ingen som tjänar mindre än 30.000 kronor i månaden för höjd inkomstskatt, samtidigt som en ny bankskatt införs, vilket ger cirka 12 miljarder kronor till statskassan.

Det är pengar som kan användas där de behövs betydligt bättre än i fickorna hos giriga bankdirektörer. Exempelvis till den godbit ur budgeten som inom kort kommer att presenteras. Något att hålla utkik efter!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Thord Kristiansson sa...

Alltid lika trevligt att läsa dina "rapporter". Ni gör ett fantastiskt beundransvärt arbete i PS. Nu tar vi över efter 8 nödår i svensk politik. Ha det gott Thord

Kaj Raving sa...

Tackar! Vi arbetar alla vänsterpartister tillsammans för att ersätta dagens politik för girighet och egoism med en politik för solidaritet, omtanke och rättvisa!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...