26 april 2014

Frågan vi bör ställa oss idag på årsdagen av Tjernobyl-olyckan

Idag, med anledning av att det är årsdagen av Tjernobyl-olyckan, anordnades
en demonstration mot kärnkraft på Larmtorget i Kalmar. Jag var en av
talarna och nedan följer (ungefär) vad jag framförde i mitt korta apell-tal.
Vill vi ha ett samhälle där vi tar ansvar inför kommande generationer med en framtidsinriktad energipolitik, som bygger på en hållbar och förnybar energiförsörjning? Eller vill vi äventyra våra barns framtid genom att tillåta att girigheten ligger till grund för energipolitiken? Det är en fråga vi bör ställa oss idag på årsdagen av Tjernobyl-olyckan.

Vi har i flera decennier känt till kärnkraftens nackdelar, bland annat det ännu olösta problemet med kärnavfallet och de radioaktiva utsläppen vid urangruvorna, under transporterna och vid kärnkraftverken. Det finns också ständiga risker för olyckor, där konsekvenserna lätt blir förödande. Att använda kärnkraft betyder att vi lämnar ett enormt problem till många framtida generationer.

Det är idag är det 28 år sedan Tjernobyl-olyckan, dessutom är det nu 35 år sedan Harrisburg-olyckan och 34 år sedan folkomröstningen i Sverige om kärnkraften. Det är många som inte minns dessa. Betydligt fler är det som minns katastrofen i Fukushima i Japan för bara tre år sen.

Kärnkraften har inte blivit säkrare, det är fortfarande en skrämmande farlig verksamhet. Kärnkraftverken påverkas av tekniska och åldersmässiga brister, av naturkatastrofer och andra omvärldshändelser och inte minst av den mänskliga faktorn. Inga säkerhetsföreskrifter i världen kan förebygga riskerna. Kärnkraft är helt enkelt farligt.

Trots detta finns det åtskilliga som hävdar att kärnkraft är en bra lösning och till och med förespråkar att nya kärnkraftverk byggs. Svenska Vattenfall har stämt den tyska staten för att den vill avveckla kärnkraften. Kortsyntheten, dumheten och framför allt girigheten vet tydligen inga gränser. Men inte ska väl girigheten få sista ordet om våra barns framtid?

Att göra kärnkraften 100% säker är omöjligt. Byggs kärnkraftverk som energikälla så måste man kalkylera med att en olycka kan ske. Är det ett rimligt risktagande? Nej! säger jag, det enda säkra alternativet är avveckling. Vår miljö och våra barns framtid är inte till salu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

jeppen sa...

Varför är det orimligt med olyckor just inom kärnkraft, men okej inom alla andra områden? Kärnkraft är inte magiskt - det är som vilken industri som helst.

Varför tar du inte hänsyn till att även förnybart kräver mer gruvdrift, transporter mm per kWh, och att kärnkraft i livscykelanalyserna har lägst dödlighet och miljöpåverkan även inklusive olyckor? NASA har nyligen visat i en studie att kärnkraften hittills räddat cirka 1.8 miljoner liv och fortsätter rädda cirka 80,000 per år. Se exempelvis:
http://nejdetkanviinte.se/2014/04/09/karnkraftsolyckor-i-perspektiv/

Du talar om girighet, men är det inte varje stats ansvar att se till att resurser inte förslösas? Var inte Tage Erlander och andra socialister som såg till att Sverige byggde kärnkraft oerhört framsynta och rationella, snarare än giriga? Kärnkraften har tjänat Sverige väl och är en stor orsak till att vi i decennier haft halva CO2-utsläppen per capita jämfört med skurkstater som Tyskland.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...