12 februari 2014

Dags att krossa glastaket i Nybro kommun

Idag kommenterar jag vad Barometern skrev igår om att åtta av de tio bäst betalda tjänstemännen i Nybro kommun är tjänstemän. Toppar gör kommundirektören Jan Lagerqvist med 73 000:-. Jag kan börja med att konstatera att det åt helsike för mycket pengar, vilket jag skrev om för tre år sedan då Jan Lagerqvist också toppade listan.

Men jag kommenterade det faktum att listan visar även på ett annat problem. För det är förvisso bedrövligt i sig att inte könsfördelningen är jämnare. Än mer bedrövligt är att det såg likadant ut 2008. På sex år har alltså ingenting hänt med jämställdheten bland de bäst betalda tjänstemännen! Kvinnor tycks fortfarande slå i det så kallade glastaket och det kan vi självklart inte acceptera.

Det är kommunstyrelsen som är arbetsgivare för chefer och vi som politiker som bär ansvaret för jämställdhetsarbetet i kommunen. Trots att namn på listan bytts ut så kvarstår mönstret efter sex år. Det tyder på att jämställdhetsabetet på åtminstone denna nivå inte fungerar särskilt bra och vi vill komma tillrätta med detta. Det är dags att kommunstyrelsen gör upp en plan för att få en bättre könsbalans bland de bäst betalda tjänstemännen i kommunen. I den planen bör finnas ett tydligt, tidsatt mål.

Det går inte att låta sker bero och hoppas att det löser sig av sig självt om man ska komma någon vart med jämställdhetsarbetet. Det gäller att man arbetar aktivt med det. Könsperspektivet bör alltid finns med i samband med rekryteringar inom kommunen. Vad som händer annars är precis det vi ser här - ingenting!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...