03 januari 2014

Rätten till en god bostad är en klassfråga

Rätten till en god bostad till en rimlig kostnad är en grundsten för en gott samhälle. Det är också en klassfråga. Möjligheten att få en egen bostad är i hög grad beroende av storleken på din plånbok och kontaktnät. Det drabbar ofta ungdomar som på grund av låg inkomst eller avsaknad av arbete inte kommer in på bostadsmarknaden. Men högerpolitiken med massarbetslöshet och alltfler otrygga jobb leder också till att alltfler utestängs från rätten till en egen bostad.

Bostadspolitiken är därför en viktig del av välfärdspolitiken. Bostadssituationen, och därmed bostadspolitiken, har inte minst stor betydelse för den ekonomiska tillväxten och situationen på arbetsmarknaden. Kommunen har ett självklart ansvar i detta eftersom planering och utveckling av bostadsområden ligger på deras bord. Det är dock statens ansvar att skapa lagar och ekonomiska förutsättningar för att byggandet verkligen ska bli av. Här har högerregeringen, som på så många andra områden misslyckats totalt. Man har överlämnat ansvaret till marknaden och följden är att bostadsbristen i Kalmar som Barometern idag skriver om är mer regel än undantag i dagens Sverige.

Alla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en trygg boendemiljö. Under många år har byggandet av bostäder varit mindre än behovet. Resultatet är den bostadsbrist, som idag har spridit sig från storstäderna ut till många av landets kommuner. Vänsterpartiet vill att det ska byggas 40 000 nya bostäder om året i tio år framåt. Minst hälften ska vara hyresrätter. Vi vill bygga bostäder som människor har råd att bo i. Sverige behöver en bostadspolitik med höga ambitioner - inte högerpolitik.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...