09 januari 2014

Politik är enkelt. Det handlar om höger och vänster

Det finns de som säger att politik är svårt. I dagens svenska politiska landskap, där trängseln i mittenfåran gör det närmast omöjligt att skilja en moderat från en socialdemokrat, så är det lätt att förstå den åsikten. Men i grunden är politik enkelt och handlar fortfarande om den gamla konflikten mellan arbete och kapital som Marx skrev om. Eller som statsvetaren Frida Jansson skriver i en krönika om klasspolitik:
Politik är inte svårt, det är enkelt. Det handlar om höger och vänster. Höger är en politik för kapitalister och vänster är en politik för oss andra, det vill säga proletariatet. Även om du har bostadsrätt, tjänstebil och sommarstuga är du likt förbannat proletär. En bankskuld gör oss inte till kapitalister, särskilt inte på Stockholms bostadsmarknad. Skiljelinjen går fortfarande vid ägande av produktionsmedel. Privategendom är någonting annat.
Högern gör sitt bästa för att låtsas som om det inte existerar någon konflikt. Samtidigt så har har man gjort vad man lovat i valen och ett systemskifte av historiska mått har ägt rum i Sverige. De nya moderaterna har genomfört större skattesänkningar än vad dåvarande moderatledaren Bo Lundgren utlovade i det systemskiftesval han förlorade stort 2002, som Helle Klein skriver om i DA-ledaren. Trots detta har Socialdemokraterna en partiledare som i Agena menar att han "har så svårt med det här med höger och vänster, jag tror ingen kan definiera vad som är höger och vänster.

Det finns idag endast ett parti i riksdagen som inte har något problem med att skilja höger från vänster och som på allvar utmanar dagens ordning med privatiseringar, massarbetslöshet, utslagning och ökande klyftor: Vänsterpartiet

Det har lönat sig. Dels är Vänsterpartiet det parti som ökat mest procentuellt under 2013, men det kanske tydligaste tecknet är när man kan läsa ledartexter som PM Nilssons i Dagens Industri, högerns egen facktidning. Där skriver han om hur Vänsterpartiets verklighetsbild har vunnit i fråga efter fråga och har stöd långt in i borgerliga led. Inte minst frågan om vinster i välfärden. PM Nilsson är oroad. Precis som den övriga högern är han högst medveten om konflikten mellan höger och vänster och han förstår att "Vänsterpartiet går mot ett starkt val och kommer troligen vara inblandat i regeringsbildningen i september".

Löfven vill inte ens låtsas om att det finns höger och vänster i politiken utan jamsar i mitten och är öppen för samarbete med alla utom SD. Om Löfven får som han vill kan alltså en ny regering innebära att såväl Jan Björklund (FP) som Annie Lööf (C) får sitta kvar som ministrar. Samtidigt har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mest gemensamt av alla partier. Det handlar om höger och vänster och Vänsterpartiet är helt enkelt nyckeln för att säkerställa inte bara en ny regering utan även en annan politik efter riksdagsvalet 2014.

P.S. Är du inte medlem i Vänsterpartiet än så är det hög tid att hoppa på vinnartåget. Registrera dig som medlem här: Bli medlem.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Även om man utgår från de klassiska definitionerna, höger = hierarki är bra och vänster = jämlikhet är bra så visst finns det svårigheter - om inte annat när man kommer till hur.

Vad har du själv för strategi för att förverkliga jämlikheten?

Kaj Raving sa...

Enkelt Jan ;) http://www.vansterpartiet.se/material/partiprogram/

Jan Wiklund sa...

Vänsterpartiet har försökt i snart hundra år utan att lyckas. Så det är nog inte så enkelt ändå...

Politik är inte bara att tycka, och det är - vad Palme än kan ha sagt - inte heller bara att vilja. Det finns nåt som heter orsak och verkan också. Och det är verkligen inte lätt att bedöma vilken verkan handlingar leder till.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...