26 december 2013

Invandring livsviktig för Kalmar län

Det finns många anledningar till att vara positivt inställd till invandring. Som boende i Kalmar län är en av anledningarna jäkligt krass och vardagsnära - det handlar nämligen om länets framtida överlevnad!

Invandringen kan rädda landsbygden, skriver företrädare för Hela Sverige ska leva i Aftonbladet idag. Och det har de tveklöst rätt i. För som de skriver:
I takt med utflyttningen från lands- och glesbygd behövs det fler nya svenskar också på lands­bygden. Skolorna behöver fler barn för att fortsätta stå öppna - på många orter slåss människor för att deras barn ska få utbildning i närheten av sina hem.
De lokala lanthandlarna, som är viktiga sociala mötesplatser och servicepunkter för den lokala befolkningen, behöver fler kunder för att slippa stängas ned, vilket de nu gör i stor ­utsträckning enligt en oroande trend.
Föreningslivet behöver fler medlemmar för att behålla sin viktiga roll i det demokratiska gräsrotsarbetet. Välfärden behöver fler anställda för att klara av en åldrande befolkning.
Det gäller inte minst för Kalmar län. Man kan utan att överdriva påstå att det är en fråga om överlevnad, inte minst för inlandskommuner som Högsby och Hultsfred där situationen blir allmer prekär för varje år.

Kalmar län är ett typiskt glesbygdslän där vi är överlyckliga varje gång som befolkningssiffrorna inte visar på minus. Det är tack vare invandring från andra länder som vi alls håller näsan ovanför vattenytan. Sjukvård, skolor, infrastruktur och samhällsservice av olika slag. Allt detta är i praktiken beroende på att vi har invandring utifrån - och att dessa stannar i länet. Vår framtid hänger på att vi kan vända dagens utveckling om vi ska kunna behålla sevice och skapa nya arbetstillfällen.

Trots detta så bor det i Kalmar län en lägre andel invandrare än de flesta andra regioner i södra Sverige. Många väljer att söka sig härifrån när de får möjlighet. Alltför ofta beror det till stor del på de attityder och fördomar de möter i lokalsamhället. De känner sig helt enkelt inte välkomna.

Det har vi inte råd med i Kalmar län. Vi måste bli betydligt bättre på att ta tillvara på den resurs som invandringen innebär för vårt län om vi vill sätta stopp för den nedåtgående spiral vi nu befinner oss i. Vi måste bli betydligt bättre på att säga som Hela Sverige ska leva: Välkomna, alla ni som behöver ett hem, var ni än kommer ifrån!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Ove Bergqvist sa...

Får gärna komma hit 10 miljoner människor bara det inte belastar dom medel som går till skola äldrevård sjukvård omsorg överhuvetaget inga sociala medel.
Endast medel från insamlingar från dig ock andra som vill bekosta detta

Kaj Raving sa...

Moget... är du fem år eller?

bo sa...

"Alltför ofta beror det till stor del på de attityder och fördomar de möter i lokalsamhället. De känner sig helt enkelt inte välkomna."

Är det av samma orsaker infödda flyttar från dessa orter. Kaj man måste inte köpa allt som man läser.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...