15 november 2013

Stoppa bemanningsföretagen!

Alla ska ha rätt till ett fast jobb med schyssta villkor. Det är Vänsterpartiets bestämda uppfattning och anledningen till att vi dragit igång kampanjen "Alla är värda ett bra jobb". Vår uppfattning som skiljer sig rejält från högerns, där "arbetslinjen" med låglönejobb, försämrad arbetsrätt och otrygghet är mönstret. En viktig ingrediens för att skapa den arbetsmarknad som högern efterfrågar är bemanningsföretagen. Därför bör de förbjudas. Snarast! Det är dags att stoppa skitlivet.

Ett fast och tryggt jobb är en förutsättning för varje person att skapa sig ett fast och tryggt liv. Men idag är otrygga anställningar mer regel än undantag. Framförallt unga hänvisas till anställningar hos bemanningsföretag och därmed till en otrygg vardag. Högern vill få oss att tro att bemanningsföretag och en urholkad arbetsrätt skulle skapa fler jobb, men det enda det skapar är en otrygg arbetsmarknad där ungdomar tvingas ta skitjobben.
Det gör det svårt att organisera sig och driva igenom krav på arbetsplatsen.Samtidigt innebär det att arbetsköpare kan kringgå eller strunta i många av de lagar och regler som gäller på arbetsmarknaden. En konsekvens av detta är att olycksfall är dubbelt så vanligt förekommande bland unga som jobbar via bemanningsföretag jämfört med övriga arbetsmarknaden. Sextio procent av dem som råkar ut för skador och olycksfall i bemanningsbranschen är under 35 år.

Man utnyttjar de inhyrdas ofta svaga situation, deras behov av ett arbete och rädsla för att bli uppsagda för att dumpa villkoren på arbetsmarknaden och få fram en fogligare arbetskraft. Resultatet är en arbetsmarknad som präglas av otrygghet för alla, men såklart främst för de som är direkt drabbade. Att inhyrd personal mår sämre kommer knappast som en överraskning för någon.

Det är inte konstigt att högerregeringen är så mån om att bemanningsföretagen tillåts breda ut sig på allt fler håll. De står ju på storföretagens sida - mot arbetaren. I slutänden så handlar det om maktförhållandena mellan arbete och kapital, där de inhyrda ofta används som forna tiders daglönare för att pressa löner och villkor på arbetsplatserna och ser till så att de anställda inte blir för sturska och ställer för höga krav. Detta görs enkelt genom en ständig påminnelse om att arbetarna är lätt utbytbara.

Svenskarna vill ha en tryggare arbetsmarknad. På Vänsterpartiets kongress 2012 togs ett beslut om att verka för ett förbud mot bemanningsföretag. Det är vi ensamma om i riksdagen om att vilja. Att högern inte vill det är förståeligt, men det kan få en att undra vilken sida socialdemokraterna egentligen står på? Tycker inte de att det är dags att stoppa skitlivet?

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...