10 november 2013

Framgångar i kampen mot vinstintresset i välfärden och namnkunnig förstärkning i den feministiska kampen. Det går bra nu helt enkelt!

Det är inte svårt att känna att det går rätt så bra nu. Förra veckan gick ledande företrädare för Miljöpartiet ut och bad om ursäkt för hela friskolereformen som de varit med och drivit igenom. Anledningen till detta menar de är att de var naiva och inte insåg att det skulle kunna leda till dagens situation där rektorer sorterar elever på marknadsmässiga grunder. Eller som Thomas Östros, före detta socialdemokratisk utbildningsminister beskriver det:
Politiker har bestämt att vi ska ha företag inom skolan. Och då får vi också företagsbeteende.
Detta, att skolan, och välfärden i övrigt, ses som en marknad som vilken som helst har mött ett massivt motstånd. Utanför riksdagen. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar på samma sak. Motståndet mot privata vinster i välfärden är massivt, även långt in i borgerliga led. I riksdagen har dock Vänsterpartiet ensamt, men enträget, stått för motståndet.

Nu börjar envisheten betala sig då övriga partier måste förhålla sig till oss i frågan. Alla försöker låta som Vänsterpartister när frågan om privata vinster i välfärden kommer på tal. Idag gick Folkpartiet ut med att man vill förbjuda riskkapitalbolag inom sjukvård och äldreomsorg. Visst är det ett opportunistiskt och populistiskt utspel från Folkpartiet, som inget betyder i praktiken. Precis som Miljöpartisternas utspel. Men att de ändå känner sig tvingade att göra dessa utspel är tack var Vänsterpartiets arbete.

Förutom dessa framgångar i kampen mot vinstintresset i välfärden, så fick partiet dessutom en ytterst namnkunnig förstärkning i den feministiska kampen. Advokaten och före detta Jämo, Claes Borgström, lämnar nämligen Socialdemokraterna och Stefan Löfven och går med i Vänsterpartiet. "Framför allt känner jag mig inte hemma i den högervridning som har skett i den svenska politiken, inklusive inom S," säger han till DN. Med tanke på att till och med FP nu framstår som mer radikala än S i frågan om privata vinster i välfärden så är det inte svårt att förstå honom.

Tycker du likadant, så är det läge att göra som Claes; kom med i Vänsterpartiet!

Media: AB1, 2, 3, 4, DN1, 2, SvD1, 2, SVT1, Ex1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...