27 november 2013

Fackligt aktiva sa nej till att värna schyssta arbetsvillkor vid upphandling

Måndagens kommunfullmäktige handlade om viljan att värna en trygg arbetsmarknad med schyssta jobb och konkurrens med schyssta villkor när Vänsterpartiets motion "Vita jobb" var uppe för debatt. Vita jobb-modellen handlar om att ställa sociala bas-villkor för att undvika att oseriösa företag konkurrerar genom dumpning av löner och anställningsvillkor.

Eller debatt och debatt... Så mycket debatt blev det inte när alla utom jag och vår gruppledare Pia Eriksson satt tysta i bänkarna. Det blir allt tydligare att Socialdemokraterna samarbetar med Moderaterna i Nybro. Att Nybro kommun idag, under S/M-ledning, skulle ta hänsyn till ens grundläggande sociala faktorer vid upphandling är tydligen omöjligt.

Det visade sig när det gick till omröstning att enbart Vänsterpartiet hade viljan att värna schyssta villkor vid upphandling i Nybro kommun. Detta trots att det i Socialdemokraternas fullmäktigegrupp sitter en rad fackligt aktiva varav fler är aktiva i något av de förbund som deltagit i att ta fram Vita jobb-modellen. Men det fackliga uppdraget väger uppenbarligen lätt när moderaterna styr upphandlingsagendan - och Socialdemokraterna lyder.
Som kontrast till detta så läser jag att Socialdemokraterna kräver schyssta villkor och att de om de vinner valet 2014 kommer riva upp Lex Laval omgående. Nu när det börjar närma sig valet vill Socialdemokraterna plötsligt värna arbetsrätten. Annat var det strax efter valet 2010. Då var EU återigen viktigare än den svenska arbetsrätten för S. Vänsterpartiet stod då lika ensamma i riksdagen om att kräva att grundläggande rättigheter får företräde framför ekonomiska intressen som vi var i kommunfullmäktige.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

martin sa...

Det går en narr kring förhandlingsborden som Fred Åkerström sa en gång, han hade rätt då och det stämmer dessvärre än.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...