29 oktober 2013

Socialdemokraterna i Nybro fortsätter vägra schyssta upphandlingar

Det blir allt tydligare att Socialdemokraterna samarbetar med Moderaterna i Nybro. Inte minst när det gäller synen på upphandling. Att Nybro kommun idag, under S/M-ledning, skulle ta hänsyn till sociala faktorer vid upphandling är tydligen en stor no-no. Gång på gång vägrar man hårdnackat att ställa ens sociala bas-villkor för att undvika att oseriösa företag konkurrerar genom dumpning av löner och anställningsvillkor.

När Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrde ihop så fördes en åtminstone delvis progressiv politik där Nybro kommun låg i framkant och utmanade. Inte minst genom att ställa omfattande sociala och andra krav vid offentlig upphandling. Kravet på kollektivavtal var bara ett av flera krav som provocerade högern och idag är det uppebarligen de som styr upphandlingsagendan.

Därför blev Vänsterpartiet vid gårdagens kommunstyrelsemöte återigen ensamma om att kräva schyssta villkor vid upphandling när vår motion om Vita jobb var uppe för behandling. Vita jobb är en modell att använda vid upphandling som tagits fram för att motverka svartarbete och social dumpning. Flera fackförbund, bland annat Kommunal och Fastighets, står bakom modellen.

Men trots att flera av de närvarande socialdemokraterna är fackligt aktiva, inom exempelvis Kommunal och Fastighets, så sa de ändå nej till motionen. Jag tycker det är anmärkningsvärt, minst sagt! Som fackligt aktiv borde det sitta i ryggmärgen att värna schyssta villkor på arbetsmarknaden. Nu fick vi i Vänsterpartiet istället ensamma reservera oss mot avslaget av motionen.

Kolla gärna in Vänsterpartiets kampanj Alla är värda ett bra jobb.
Politometern och intressant , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...