30 oktober 2013

Det är skolmarknaden som är en cancersvulst

En god skola för alla ska vara en rättighet, inte en affärsidé! Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut idag. skolan blivit en miljardindustri där skolbolag ser en lönsam marknad för den som lyckas. Bolag som knappast bryr sig om eleverna utan bara om den egna vinsten – som tas ut på svenska skattebetalares bekostnad.

I högersverige har svenska elever blivit en handelsvara bland andra. När eleverna ses där som en vara som vilken som helst så är en naturlig följd att de delas upp i lönsamma och icke lönsamma. Det är så en marknad fungerar och det är ju det alla partier utom Vänsterpartiet vill ha - en skolmarknad.
Nu avslöjar Uppdrag Granskning att skolmarknaden fungerar som - just det - en marknad. Man väljer vilka elever man vill ha i de privata skolorna och väljer såklart bort de som inte är lönsamma. Skolmajor Björklund (FP) blir såklart väldigt upprörd, som sig bör, och menar sig vara "på rak svenska förbannad". I takt med skolskandalerna har staplats på hög så försöker han liksom alla andra låta som en vänsterpartist när möjligheten att profitera på svenska elever kommer på tal.

Men det stannar vid retoriken. För även om han låtsas vara bekymrad så har han sett till att vinstfesten i skolan fortsätta - nu dessutom med stöd av socialdemokrater och miljöpartister. Det är dags att syna vad retoriken egentligen är värd, särskilt hos S och MP. Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson skriver i Dagens Arena:
I slutet av sommaren skrev ansvariga skolpolitiker från alliansen, S och MP, under friskolebetänkandet. Ett betänkande som inte innehåller några som helst skarpa förslag för att komma tillrätta med problemet.

Nu vill de framstå som kritiska mot riskkapitalbolagen. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Ibrahim Baylan (S) lägger pannan i djupa veck och är extremt bekymrade över riskkapitalets inflytande på svensk skola. Till och med finansminister Anders Borg går nu ut och sätter ner den nyliberala bockfoten i skoldebatten genom att förorda att man bör göra ägarprövning för att få ”långsiktiga, uthålliga och kompetenta ägare”. Det bör inte vara ”riskkapitalbolag på det nuvarande sättet i framtiden”, enligt Anders Borg.

Utspelen och avståndstagandena kan förefalla kraftfulla, men vad finns egentligen där bakom?

Ingenting. Utom ospecifika och löst hållna uttalanden.
Tyvärr så är Vänsterpartiet ensamma i riksdagen om att tycka att den svenska skolan behöver en ny politik där skolans mål är att ge alla elever den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata företag. Vi menar att det är dags att en gång för alla stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset och sätta kunskapen främst! Skolan ska inte vara någon jävla marknadsplats där man rensar bort "ruttna äpplen" för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det är skolmarknaden som är en cancersvulst, inte eleverna. Det tar vi med oss in i valrörelsen, det lovar jag!

Bloggat: Linda Snecker,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...