08 september 2013

Rapport från partistyrelsen 7-8 september

Så var partistyrelsemötet över för denna gång och jag sitter på tåget hem. Som vanligt är jag rätt mör efter en intensiv helg. Klockan var nästan halv nio innan mötet ajournerades i går kväll efter mer än åtta timmars av intensiva diskussioner ledda av Hans Linde och Madeleine Nyvall.
Och DÄR föll äntligen klubban och partistyrelsen fick ledigt över natten.
Mötet inleddes för övrigt med en nyhet i partistyrelsesammanhang, nämligen separata mans- och kvinnoträffar. Behovet av ett större internfeministiskt fokus har påpekats av flera i partistyrelsen. Jag själv har ju bland annat påtalat att vi möte efter möte fört talarstatistik, som visat på manlig dominans, utan att göra nåt annat åt det än att konstatera att det är så. Förhoppningsvis kan dessa träffar vara pusselbitar som leder mot en jämnare talarstatistik, även om såklart måste till fler åtgärder.

Innan de egentliga dagorningspunkterna tog vid så hade vi också ett möte med riksdagsgruppen med gemensamma grupparbeten och diskussioner som resulterade i många kloka förslag. I fokus stod frågor kring hur vi kan förbättra det utåtriktade arbetet och få till ett gemensamt perspektiv i de frågor vi lyfter fram. Tydligt var att det behövs en större delaktighet i varandras arbete där gemensamma möten som detta kan vara en del av lösningen.

Därefter drog själva partistyrelsemötet igång på allvar med valplanering, valplanering och lite mer valplanering. Det är inget snack om att det är fullt fokus på valseger 2014 som gäller. Jag kan såklart inte skriva nåt särskilt om det som diskuterades men det är härligt att se vilket självförtroende som genomsyrar hela diskussionen och hur taggade alla är. Jag ser verkligen fram emot att valarbetet ska börja på riktigt.

Helgens aktuella politiska fråga var situationen i Syrien. Situationen är milt uttryckt komplex eftersom det inte går att tala om två parter utan om många olika där konstellationerna varierar över tid och där alla parter gjort sig skyldiga till övergrepp. Men det finns ingen militär lösning på konflikten och ett militärt angrepp kan inte accepteras. Konflikten måste få en politisk lösning stödd av FN, Assad måste avgå och de skyldiga till krigsförbrytelser måste ställas inför rätta.

På söndagen diskuterades flera tunga frågor. Eko-Eko-gruppen inledde dagen med att presentera arbetet med sin andra delrapport. Gruppen har den viktiga och omfattande uppgiften att knyta ihop partiets ekonomiska politik med vår miljöpolitik i ett gemensamt program. Det är som sagt ett omfattande arbete som måste få ta sin tid så istället för att forcera fram en slutrapport så förlängde PS tiden för gruppens arbete till efter valet. Det finns dock ett stort behov av att diskutera dessa viktiga frågor, så gruppen kommer att regelbundet rapportera om sitt arbete i PS.

Utöver detta så diskuterades utbildningspolitik och inte minst höstbudgetmotionen. Inte heller om detta kan jag nämna nåt specifikt. Men det är knappast att avslöja för mycket att tala om att det är en budget för jobb. Detta till skillnad från regeringens misslyckade "arbetslinje" där det idag går 11 arbetslösa på varje ledigt jobb samtidigt som fattigdomen ökar och ojämlikheten i Sverige ökar mest av alla OECD-länder.

Mycket kommer såklart också med från vårbudgetmotionen. Satsningar på sjukförsäkring och a-kassa ligger såklart kvar, liksom klimatinvesteringar och satsningar på äldreomsorgen. Investeringar i byggsektorn till byggande och upprustning av hyresrätter och investeringar i infrastruktur och kollektivtrafik är viktiga och nödvändiga inslag som skapar arbetstillfällen. Satsningar på kvinnors arbetsmarknad (15 000 platser i barnomsorg på obekväm arbetstid, individualiserad föräldraförsäkring, utbildningsinsatser och anställningar inom äldreomsorgen, 30-timmars förskola för barn till arbetslösa och föräldralediga, rätt till heltid) kommer också att kännas igen. Plus en hel del annat gammalt och såklart en del nya godbitar.

Roligast under hela helgen var nog ändå att höra om det kommunala exemplet från Botkyrka. Men ärligt talat så var det inte kommunalrådet Mats Einarssons redovisning av hur man bland annat lyckats gå emot strömmen och minska barnfattigdomen genom en rad aktiva åtgärder. Nä, det var istället lokalföreningens ordförande Anna Herdy och hennes beskrivning av arbetet mot utförsäljningen av hyresrätter i Alby som gjorde mest intryck. Ett strålande exempel på hur man effektivt kan kombinera parlamentariskt och utomparlamentariskt arbete. Så borde vi arbeta mycket oftare!

Som vanligt hann vi också med att avverka en rad mindre, men inte betydelselösa, frågor och rapporter. Vad vi däremot inte hann med ordentligt var rapporten om kampanjen kring den feministiska offensiven som kommer att presenteras på Vänsterdagarna i oktober. Det var riktigt olyckligt och kräver nog att vi planerar dagordningen bättre framöver för att slippa stressa över så viktiga frågor i fortsättningen.

Nästa PS är tre dagar långt för att klara av att besvara all motioner som kommit in inför kongressen. Så se nu till att motionera friskt så vi inte blir sysslolösa ;-)

P.s följ vad som händer inför kongressen och delta i debatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...