22 september 2013

En budget för fortsatt ökande klyftor

Jag har inte riktigt haft tid till att kommentera regeringens budget. Men när jag tänker efter så är det inte så mycket att kommentera. Tydligt är att regeringens etablerade linje står fast. De redan historiskt djupa klyftorna i samhället ska fortsätta öka. Regeringen väljer att med stöd av SD fortsätta sänka skatterna genom ett femte jobbskatteavdrag, riktat främst mot de i de övre inkomstskikten (även om man som vanligt hävdar motsatsen), istället för att satsa på en välfärd för alla.
140 miljarder kronor som kunde ha gått till skolor, äldreomsorg, vård och annat försvinner för att ett fåtal ska kunna åtnjuta stora skattesänkningar. Inte minst gäller det moderaternas paradnummer med höjd skiktgräns, som helt ogenerat riktas direkt till överklassen utan att man ens låtsas att det ger några jobb. Det borde förvisso inte överraska någon eftersom moderaterna alltid väljer vägen mot ökad ojämlikhet. Skillnaden ligger i att man numer förespråkar att det görs i mindre steg för att det inte ska bli så uppenbart att man river ner vårt välfärdssamhälle.

Skattesänkningar kostar och Reinfeldts regering sänker skatterna på ett sätt som gör gammelmoderater gröna av avund. Svårare än så är det inte, än att det tillskott som framförallt de mest välbärgade har fått till sina välfyllda plånböcker måste tas någonstans ifrån. Detta "någonstans" innebär en nedmontering av välfärden och en enorm omfördelning från de som har minst till de som har mest. Så regeringens budget är väldigt enkel att sammanfatta: Klyftorna ska fortsätta öka!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...