11 augusti 2013

Vi måste göra upp med marknadstänket i välfärden

För mig, som slår vakt om den generella välfärden och den offentliga sektorn är det självklart att ställa stora krav på att öppenheten, insynen och det demokratiska inflytandet inte bara bli vackra ord utan att det också fungerar så i praktiken. Tyvärr så är det idag ofta samma marknadstänk som råder inom den offentliga sektorn som inom den privata, något som uppmuntrats sedan slutet på -80talet då New Public Management (NPM) blev religion för såväl borgare som sossar.

Men marknadstänk inom välfärden leder ovillkorligen fel! Fast syftet har förvisso aldrig varit att det ska leda rätt. Dvs rätt ur mitt perspektiv. För tanken var ju att öppna upp en marknad för profihungriga kapitalister genom att välfärden dels anpassades för att tas över av marknaden dels rent faktiskt försämrades för att öppna upp för privata aktörer. Lite (men bara lite) hårddraget kan man säga att med vinstmaximering, kostnadseffektivisering osv i fokus ska ”välfärdsprodukter” levereras som vilken annan vara som helst. Helst på en konkurrensutsatt marknad såklart.

Idag, när vinstintresset inom välfärden diskuteras så är det inte helt ovanligt att vinstförespråkare använder argument i stil med "men det offentliga är ju inte bättre än det privata". Och tyvärr så är det inte helt taget ur luften utan alltför ofta är inte det offentliga så mycket bättre än privata alternativ. Visserligen är det fortfarande skillnad på syftet med verksamheten och visst beror det till stor del på att välfärden stått på svältkur sedan början av -90talet. Men, åter igen, marknadstänk inom välfärden leder ovillkorligen fel!

En inte oväsentlig orsak är därför att offentlig verksamhet i allt högre grad drivs som varuproducerande företag där elever, sjuka och gamla ses som kostnadsposter istället för individer. Och den här utvecklingen drivs på av den ökande privatiseringen. Med tanke på den marknadsutveckling som uppmuntras inom offentlig sektor så är det tyvärr inte så överraskande att Erikas chefer agerade som om de vore chefer inom ett privat företag. I en rejält blå kommun, som Österåker, så är det inte svårt att tänka sig att marknadstänk också uppmuntras i extra hög grad.

Det finns ett starkt stöd för offentlig finansierad icke-privat välfärd bland svenskarna. Men välfärden måste också vara så bra så den är värd att försvara. Då måste vi inte bara sätta stopp för vinstintresset i välfärden utan även en gång för alla göra upp med marknadstänket i välfärden. Barn, sjuka och gamla är inte en vara som vilken som helst utan den verkliga vinsten i välfärden får vi först när alla våra barn får bästa möjliga barnomsorg och skola och när våra sjuka och äldre verkligen får bästa möjliga vård och omsorg.

Läs gärna inlägget jag skrev igår om meddelarfrihet och öppenheten inom välfärden.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...