16 augusti 2013

Vänsterpartiet vill att bankerna ska vara skyldiga att hantera kontanter

Att bankerna slutar med kontanter är lite som att apoteken skulle sluta med medicin. Många bankkunder är i dag upprörda över att de hindras ta ut eller sätta in sina pengar i kontanter på bankkontoren. Allt fler bankkontor inför restriktioner för hur bankerna får ta ut sina egna pengar i kontanter. En del har infört att kunderna måste anmäla några dagar i förväg när de vill ha kontanter andra har upphört helt med kontanthantering, som Swedbank i Nybro.

Att kommunen ska använda sitt inflytande som stor aktör på marknaden för att på olika sätt gynna lokalsamhället är en fråga som Vänsterpartiet drivit i många sammanhang. Nu har jag inte läst motionen, där fullmäktigeledamoten i Nybro, Jimmy Hernefeldt, menar att kommunen ska skapa en policy med servicekrav för de banker den ska samarbeta med. Jag har heller ingen aning om vilka banker kommunen har idag och vilka förhållanden man har med dem.

Men att kommunen skulle använda sitt inflytande för förbättra bankservicen ligger så klart i linje med vad Vänsterpartiet drivit tidigare. Däremot så tror jag knappast att det gör någon skillnad i praktiken, hur vällovligt det än kan vara. Gentemot de stora bankjättarna har Nybro kommun knappast något att komma med. Att en eventuell "bankpolicy" faktiskt skulle förändra något är knappast troligt utan det handlar snarast om en markering i så fall.

En markering kan i och för sig ha sitt värde, så inte för det. Men faktum är att ska man på allvar påverka bankerna och deras kontanthantering, ja, då är det på riksnivå det måste ske. Därför har Vänsterpartiet stött på för att regeringen ska göra något åt problemet. Eftersom ingenting händer trots påstötningar så kommer Vänsterpartiet att i höst lämna in en motion i riksdagen om att bankerna ska vara skyldiga att hantera kontanter åt sina kunder. På så sätt kan vi förhoppningsvis få till mer än vällovliga markeringar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...