18 augusti 2013

Utförsäkringslinjen - hur Reinfeldts ”hälsosamma risker” ersatte skyddsnätet med en slak lina

Fredrik Reinfeldt skrev i "sin bok" Det sovande folket ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.” Resultatet av dessa ”hälsosamma risker” är den utförsäkringslinje som nu applåderas av borgerliga ledarskribenter. "1-0 Reinfeldt i sifferkampen" utropar exempelvis Expressen och Barometern hävdar att "Utanförskapet har halverats".
Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än nödvändigt vid sjukdom eller skada. Idag har skyddsnätet ersatts av en slak lina. På den tvingas den som är fräck nog att bli sjuk att balansera. För den som inte klarar balansakten väntar bara det hårda golvet. Eller med Reinfeldts egna ord, den ”hälsosamma risken”. Avvikare från högerns arbetslinje tolereras nämligen inte!

Regeringen har under sin tid vid makten gång på gång visat att de driver en människofientlig politik. Med Reinfeldts ”hälsosamma risker” som grund har tusentals "enskilda fall" trillat av den slaka linan. Det "halverade utanförskapet" har uppnåts genom att tusentals svårt sjuka har kastats ut från sjukförsäkringen till en tillvaro av ovisshet, otrygghet och fattigdom. Där tvingas de, som alltfler sjuka, förutsatt att de sålt allt de äger och inte har nån anhörig som kan försörja dem, att leva på socialbidrag.

För de allra flesta är utförsäkrade sjuka inget att glädja sig åt. Men det är klart, såna människor räknas ju ändå inte in i Reinfeldts Sverige. Det är ju ändå arbetslinjen och "hälsosamma risker" som gäller nu...

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...