25 augusti 2013

En allegori om skolan och magister Löfvens utspel

Sverige hade en gång i tiden en skola som var världens mest jämlika och där resultaten som svenska elever visade upp tillhörde de allra bästa. Den skolan omnämns ofta föraktfullt för "flumskolan". Sedan dess har mycket förändrats. Den svenska skolan har utsatts för en systematisk misshandel sedan 90-talets början. Med tanke på Jan Guillous utmärkta krönika i dagens Aftonbladet: Dra huvudet ur sanden - privatiseringen av vår skola har gått åt helvete, så ligger det nära till hands att använda Jan Guillous Ondskan som grund för en allegori för övergreppen som sker med skolan.

För om Sverige är Ondskans Lundsberg så är den svenska skolan de elever som mobbas och misshandlas varje dag i skolan. En situation som en förkrossande majoritet av föräldrarna självklart vill sätta stopp för. Rektor på skolan är major Björklund. Han hejar på utvecklingen även om han utåt givetvis hävdar att det enbart handlar om sund fostran. Likadant med alla lärare. Nästan. Endast en lärare, magister Sjöstedt, står på föräldrarnas sida och kräver envist åtgärder för att stoppa övergreppen. Han har till och med tagit fram en åtgärdsplan för hur det ska gå till.

Men magister Sjöstedts kollegor vill inte lyssna på det örats. Visserligen är några av lärarna, som magistrarna Löfven och Fridolin, lite obekväma med att allt fler övergrepp kommit upp i ljuset. De "sunda fostran" har resulterat i åtskilliga sjukhusvistelser och gett svarta rubriker i pressen. Men att att gå så långt som att sätta stopp för övergreppen? Nääee... Den "sunda fostran" som de äldre eleverna står för är ju ett så viktigt inslag för att locka täta överklassföräldrar och dom måste man ju hålla sig väl med förstås.

Så när man här om veckan hade en planeringskonferens inför kommande termin så kom de båda ändå överens med rektorn och kollegorna i det blå lärarlaget om en hel rad saker, men åtgärder som kunde stoppa övergreppen? Tja, det valde man att inte ens diskutera. Bättre då att inte låtsas som ingenting och inte oroa överklassen. Därför såg man såklart också till att magister Sjöstedt inte fick vara med på konferensen. Han hade bara spridit så dålig stämning...

Men efter att övergreppen nu slutligen lett till att en elev avlidit och flera andra elever ligger på intensiven så känner magister Löfven att han trots allt måste agera. Kravet från föräldrarna i klassen är enorm. På dagens föräldramöte presenterade han då sitt förslag till åtgärd för att lugna föräldrarna: eleverna ska få tacka nej till övergrepp. Protesterna låter inte vänta på sig utan det blå lärarlaget och magister Fridolin menar att den "sunda fostran" är hotad.

Men som alla vettiga människor förstår så betyder magister Löfvens förslag föga. Problemet handlar inte om elevernas möjlighet att säga ja eller nej till övergreppen. Problemet handlar om att övergreppen alls tillåts fortsätta - och magister Sjöstedt är fortfarande den enda läraren på skolan som faktiskt vill sätta stopp för dem.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...