04 juli 2013

Skydda det vi äger tillsammans

Vänsterpartiet vill skydda det vi äger tillsammans. Under många år har våra gemensamma egendomar skamlöst sålts ut till privata intressen. I Alby säljer exempelvis socialdemokraterna ut hyreslägenheter till en riskkapiatlist. Annars är det främst borgarna som i många fall har slumpat bort vår gemensamma verksamhet i stat, landsting och kommuner för en bråkdel av marknadsvärdet.
Ett av de mest uppmärksammade exemplen är vårdcentralen Serafen i Stockholm där landstinget tog betalt för tavlor och inventarier vilket gav ett pris på 694 500 kronor. När de lyckliga köparna sålde fyra år senare så fick man ut 20 miljoner! Ett annat exempel är apoteken som Hägglund (KD) reade ut där apotekskedjan Vårdapoteket nyligen såldes för nästan tre gånger inköpspriset.

Vänsterpartiet presenterar därför ett förslag om grundlagsskydd för gemensamt ägd egendom. Förslaget går ut på att utförsäljningar ska kräva beslut med tre femtedelars majoritet alternativt två beslut med mellanliggande val. Detta skydd ska föras in i grundlagen och gälla på statlig nivå, såväl som på landstings- och kommunnivå. På så sätt hindras klåfingriga politiker från att slupa bort vår gemensamma egendom hur som helst.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

martin sa...

Den egendomslöse har bara den gemensamma egendomen, utan den lever den egendomslöse på ägarnas nåder.

Egendomslös är du om din lägenhet är belånad, allt du äger är dina bruksföremål. Egendomslös är du om lönen i slutet av månaden är nödvändig, inte valfri.

Den egendomslösa majoriteten i Sverige bör fundera på om de utvecklat sitt eget ägande i samma utsträckning som det gemensamma avskaffats. Om inte har de blivit blåsta, likt norrlänningarna som en gång bestals på skogen genom att bli nedsupna och sedan lurade att sälja för en spottstyver, har svensken lurats med jobbskatteavdrag och tomma löften att skänka bort sin egendom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...