15 juli 2013

Sänkt krogmoms: Slöseri med skattepengar - men krogägarna blir ju glada...

Återigen bekräftas då att den sänkta krogmomsen är ett pinsamt fiasko, som jobbskapande åtgärd vill säga. DN rapporterar om att trots att det har gått 1,5 år sedan sänkningen genomfördes så visar statistik från SCB att den ökade sysselsättningen i branschen har uteblivit. Momssänkningen verkar helt enkelt inte ge nya jobb.

Men om man för tillfället fortsätter låtsas att syftet var att skapa jobb, vi kan till och med låtsas att det skapar jobb att skänka över fem miljarder skattekronor till krogägarna. Då återstår ändå frågan som ställs på bloggen Vi har räknat på det här: Är det verkligen i restaurangbranschen vi har störst behov av ökad sysselsättning?
Alltså: hur mycket har vi betalat i förlorade momsintäkter för varje eventuellt nytt arbetstillfälle? Vilken nytta hade dessa miljarder kunnat skapa om de hade använts på ett annat sätt? Och är det verkligen i restaurangbranschen vi har som störst behov av att öka sysselsättningen, istället för inom till exempel vården, äldreomsorgen eller barnomsorgen?
Men som jag skrivit om tidigare så är krogägarna nöjda med sänkningen, som snarast är att likna vid ett riktat branchstöd. Och det tror jag det att de är nöjda. Det är ju det som är det egentliga syftet med sänkningen - att smörja krogägarna.
Det var ju branchen själv som vill öka vinsterna och därför krävde en sänkning, vilket regeringen lydigt gick med på. Som ett tack för hjälpen till McDonalds kanske? Kampanjen för sänkt krogmoms resulterade också i att Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare utsågs till årets lobbyorganisation.

Frågan är ju bara om det är rätt att använda skattepengar för att göra krogägarnas glada istället för att anställa fler undersköterskor i omsorgen eller lärare i skolan?
Regeringen tycker det uppenbarligen, liksom MP...
Jag tycker det inte...

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Tomas Hansson sa...

bara ett trick i deras låda , som det sovande folket går på.
först feta bidrag till mcdonalds sänkta arbetsgivaravgifter sedan sänkt moms för mcdonalds, sedan i utbyte får moderaterna feta bidrag till partiet kan vem som helst räkna ut.

det fungerar på samma sätt som moderaternas o våra politikers sönderhackande av försäkrignarna, detta görs medvetet för att lura in folket till dom privata försäkringsjättarna, i utbyte får moderaterna feta bidrag in till partiet.

allt handlar om pengar!

moderaterna är inte ett arbetarparti dom är ett bolag.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...