11 juli 2013

RUT-bidraget: varför är subventionerad städhjälp så mycket viktigare än vår gemensamma välfärd?

RUT är på tapeten igen och skatteverket meddelar att utbetalningarna av bidrag har ökat. Jag kan bara konstatera att politik handlar om att prioritera och RUT är ett tydligt exempel på det...

De 1,2 miljarder kronor som alla skattebetalare betalat in till rutsystemet hittills i år, dessa pengar lever nämligen inte sitt eget liv utan kommer från någon annanstans i ekonomin. Det är pengar som har tagits från vår gemensamma välfärd där tiotusentals undersköterskor, lärare och sjuksköterskor försvunnit från våra gamla, barn och sjuka. Pengarna skulle alltså ha kunnat läggas på att gynna dessa branscher så att i stället dessa branscher kunnat nyanställa.

Exempelvis kunde de ha gått till att anställa fler inom hemtjänsten så att alla som behöver det kunde få en omsorg värd namnet. Eller som Östrans Peter Akinder skriver:
Effekterna av första halvårets 1,2 miljarderssubvention vet vi alltså mycket lite om. Det vi däremot vet är att denna summa på årsbasis motsvarar lönekostnaden för cirka 5 000 offentligt anställda. Omsatt i sysselsatta hade det kunnat innebära både mindre klasser i skolan, en effektivare sjukvård eller ett bättre omhändertagande av gamla.
Så varför väljer regeringen bort detta? RUT-bidraget innebär att pengar omfördelas från den ensamma mamman i Nybro och fattigpensionären i Mönsterås till direktören i Lidingö och damen i päls och alldeles för stora våning på Östermalm. För mig är det självklart att sammhällets stöd ska fördelas utifrån behov - inte möjligheten att betala för sig. Det är inte rimlig att samhällets gemensamma resurser används såhär ojämlikt.

Men precis så är det, de pengar som går till RUT skulle lika gärna kunnat gå till något annat. Politik handlar om prioriteringar. Så frågan man som RUT-förespråkare bör svara på är följande: Varför är det så mycket viktigare att lägga pengarna på att subventionera städhjälp åt friska personer i stället för att se till så att vi får fler undersköterskor i omsorgen, fler lärare i skolan och fler sjuksköterskor i vården?

Frågan är såklart enbart retorisk. RUT är enbart skapat för att de rika ska få tillgång till billig städhjälp. Det handlar med andra ord om klassisk högerpolitik där överklassens välbefinnande är så mycket viktigare än vår gemensamma välfärd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...