11 juli 2013

"Det enda ondskan behöver för att segra är att det goda ingenting gör"

Idag är det årsdagen av folkmordet i Srebrenica. 18 år har nu gått sedan drygt 8000 bosnienmuslimska män och pojkar avrättades bara för att de var just bosnienmuslimer. Snart är det årsdagen av Breiviks massaker på Utöya. Båda massakrerna hade sin grund i samma rasistiska och nationalistiska strömningar. Dessa strömningar uppkom inte ur ett politiskt vacuum, vilket Expos ledning skriver om idag.
Folkmordet i Srebrenica 1995 var inte enbart resultatet av nationalistisk och antimuslimsk propaganda. Det möjliggjordes och var en del av ett medvetet politiskt projekt som påbörjades långt innan det på många sätt komplexa Balkankriget. Idén om att de etniska grupperna skulle hållas isär kom från intellektuella som redan under mitten av 1980-talet verkade för en politik där den egna nationens intressen sattes i fokus, på bekostnad av den historiska mångkulturen som präglat området.
Samma strömningar har under lång tid har odlats och bejakats av rasistiska och främlingsfientliga krafter även i Sverige, med resultatet att vi nu har SD i riksdagen. Propagandan som gjorde folkmordet i Srebrenica möjligt var en propagande av samma slag som drev Anders Behring Breivik och som idag, i Sverige, sprids från parlament, på bloggar, vid fikabord och inte minst via sociala medier och kommentarsfält.

Kampen mot rasism och för internationell solidaritet är därför det bästa sättet att hedra offren. Det kan många gånger kännas som en hopplös uppgift, men vi anti-rasister är många fler än rasisterna och vi får aldrig låta oss tystas. För som Edmund Burke sa:
Det enda ondskan behöver för att segra är att det goda ingenting gör.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...