30 juli 2013

Därför måste vi stå upp mot rasistiska och främlingsfientliga krafter

När detta skrivs har två år passerat sen terrordådet på Utöya. För de allra flesta går livet vidare som vanligt, men minnet av dådet borde fungera som en ständig väckarklocka för oss alla. För Breiviks idevärld inte uppkom ur ett politiskt vacuum. Tvärtom. Den islamofobi, antimarxism, antifeminism och värdekonservatism som utgjorde Breiviks näring har under lång tid har odlats och bejakats av rasistiska och främlingsfientliga krafter även i Sverige.

Kampen mot rasism och för internationell solidaritet är därför det bästa sättet att hedra offren. Det kan många gånger kännas som en hopplös uppgift, men vi anti-rasister är många fler än rasisterna och vi får aldrig låta oss tystas. För som Edmund Burke sa: Det enda ondskan behöver för att segra är att det goda ingenting gör.
Rasistiska och främlingsfientliga krafter försöker hela tiden flytta fram gränserna för vad som är ok att säga - och därmed i förlängningen göra. Den retorik som drev Breivik, syntes och hördes tidigare enbart från de grövsta uttalade rasisterna/nazisterna. Idag, i Sverige, sprids propaganda av samma slag från parlament, på bloggar, vid fikabord och inte minst via sociala medier och kommentarsfält.

Breivik fick sin näring från detta "vanliga" internethatets "islamkritik", och hat mot det mångkulturella samhället och det ”politiskt korrekta”. Ansvaret kvarstår självklart för alla de som på detta sätt odlar hatet. Men ansvaret kvarstår även för alla oss som inte vill se hatet ta över att inte ge efter, utan fortsätta kämpa.

För värst är ändå när det övriga politiska etablissemanget accepterar och också anpassar sig till rasisternas dagordning. Är det någon läxa vi borde ha lärt oss av Breivik, så är det just att vi aldrig får blunda för rasismen och aldrig acceptera när rasisterna försöker flytta fram positionerna och normalisera hatet.

Därför måste vi stå upp mot rasistiska och främlingsfientliga krafter och säga Ni kommer inte att lyckas tysta oss! För om vi ingenting gör så kommer ondskan att vinna medan vi ser på.

Kaj Raving (V)

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Om det ska bli nåt annat än bara en markering av hur ädla vi själva är så måste det handla om att angripa sånt som skapar rasism och syndabocksbeteende.

Nämligen att bekämpa åtstramnings- och arbetslöshetspolitiken. För några decennier sen ansågs det som skandal när arbetslösheten steg över 3%.

Satsa lite djärvt för fan! Ställ om samhället totalt, för minskad energi- och råvaruförbrukning. Det kräver varenda människa, arbetslösheten skulle utplånas och ekonomin skulle få en jättekick, liknande när samhället byggdes om för bilism på 50-60-taln.

Kaj Raving sa...

Håller såklart med om att det är högerpolitiken med ökande klyftor och den utsatthet som många upplever som är grogrund för rasismen. Det har jag skrivit om i otaliga inlägg, insändare, sagt i första maj-tal osv. För att komma tillrätta med rasismen måste således en helt annan politik än dagens till.

Det förhindrar dock inte att vi faktiskt alla också har ett ansvar att mota rasismen när den visar sig. Att säga ifrån när fördomsfull dynga sprids vid fikabordet. Att inte slentrianmässigt sprida "skojiga saker" om muslimer på Facebook osv, utan istället visa att vi inte accepterar sånt.

Det i sig kommer inte att utrota rasism och främlingsfientlighet, men om alla "goda krafter" agerade därefter så skulle de "onda krafterna" bli betydligt mer marginaliserade än de är idag.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...