21 juli 2013

Bra om hur barnfattigdom synliggörs på sommaren

Sommarlovet är för de flesta barn en tid att se fram emot, där det finns utrymme för resor, rekreation och friluftsliv. Det blir mindre krav i tillvaron, samt tid för att besöka nära och kära. Men det gäller inte alla barn, vilket jag också påpekat i en interpellation i fullmäktige. Vänsterpartiet ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson, skriver idag i Expressen om hur Sommaren synliggör fattigdomen hos barn.
Många barn packar just nu ner badkläder och leksaker för att ta med till sommarstugan eller rentav utlandssemestern. Andra packar för en kollovistelse när föräldrarna jobbar. Äventyr, lekar och kompisar väntar i en miljö långt från bilar och asfalt.

Men några barn packar inte alls. När deras föräldrar arbetar måste de stanna hemma. Kollo, som en gång i tiden var en möjlighet för alla barn att komma ut i naturen några veckor för lek, sol och bad med kompisar, har blivit för dyrt. De barn som blir kvar hemma är barn till föräldrar med mycket små inkomster. Svårast är det för ensamstående.
Det är detta som jag skrivit om tidigare. Barnfattigdomen handlar inte om rätten till en ny Iphone eller dyra märkesjeans, det handlar om barnens möjligheter till ett bra liv. Att växa upp under fattiga förhållanden begränsar barnens möjligheter till en god uppväxt och en ljus framtidssyn. Barn som växer upp i fattigdom har betydligt sämre förutsättningar att lyckas i skolan och löper större risk att leva i ekonomisk och social utsatthet i vuxen ålder. De löper större risk för arbetslöshet och de får en sämre hälsa.

Och som jag också har skrivit om tidigare så handlar det om politiska val. Högerregeringen har valt en politik som drar isär Sverige och skapar djupa klyftor. En politik som slår extra hårt mot ensamstående föräldrar, sjuka och arbetslösa. En politik som leder till ökande barnfattigdom.

Lösningen på problemet är inte ytterligare skattesänkningar. Det måste dels till generella satsningar på arbete åt alla, rätt till arbete på heltid, bättre arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och rätt till barnomsorg även på obekväm arbetstid, dels de specifika satsningar på ekonomiskt utsatta barnfamiljer som Ulla Andersson skriver om, som höjt underhållsstöd, förbättrat bostadsbidrag och förbud mot avgifter i skolan.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...