13 juni 2013

Ungdomsgaranti istället för ungdomsrea

Ett av högerregeringens största misslyckande är utan tvekan att man låtit en massiv ungdomsarbetslöshet bita sig fast i Sverige. Vänsterpartiet vill ersätta detta misslyckande med en ungdomsgaranti och en jobb- och utbildningssatsning som kommer att ha avgörande betydelse för den ungdomsgeneration som idag lämnas i sticket med regeringens politik.

Regeringens främsta satsning för att möta ungdomsarbetslösheten har varit att rea ut ungdomar. Detta genom att sänka arbetsgivaravgiften för alla företag som har ungdomar anställda oavsett om de anställer någon ny eller inte. Den stora vinnaren är företag som McDonalds. Förlorarna är, förutom alla vi skattebetalare, alla ungdomar som fortfarande går utan arbete,
Denna allmänna rea på ungdomar som regeringen är nämligen precis så dyr och ineffektiv som man skulle kunna förvänta sig. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), som ligger under arbetsmarknadsdepartementet, är kostnaden per nytt jobb mellan 1 och 1, 5 miljoner kronor. Samtidigt konstaterar man att ”på längre sikt är det osäkert om reformen har någon effekt alls trots att den kostar 14 miljarder kronor per år.”

Om man räknar på att ett jobb inom den offentliga sektorn, som undersköterska eller lärare exempelvis, kostar 500 000 kronor, så kan man snart räkna ut att det jobbskapande som regeringen sysslar med är en extremt dålig affär för statsfinanserna. För varje jobb som eventuellt skapas genom ungdomsrean kunde man anställt tre ungdomar inom exempelvis äldreomsorgen.

För Vänsterpartiet är tre undersköterskor i omsorgen mer värt än en McDonaldsdirektör som berikas med hjälp av statliga bidrag. Vänsterpartiet storsatsar därför för att ge unga jobb. Det handlar om 7,3 miljarder kronor mer än regeringen för att råda bot på den massiva ungdomsarbetslösheten och ge alla unga en garanti om bra start i livet.

Garantin innebär att inom 90 dagar ska alla unga arbetslösa erbjudas arbete till avtalsenlig lön eller utbildning som kan vara yrkesinriktad eller syfta till gymnasiekompetens. Satsningen omfattar 57 000 jobb, i form av garantijobb, utbildningsvikariat, lärlingsanställningar och traineeanställningar, eller utbildningsplatser i form av arbetsmarknadsutbildning, yrkeshögskola, yrkesvux eller komvux.

Så kan man komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Inte genom att strö pengar över McDonalds.

Kaj Raving (V), partistyrelseledamot
David Jonsson, ordf. Ung Vänster Kalmar län

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...