07 maj 2013

Tre undersköterskor är mer än en McDonaldsdirektör

Ett av högerregeringens största misslyckande är utan tvekan ungdomsarbetslösheten. Regeringens främsta satsning för att möta ungdomsarbetslösheten har varit att rea ut ungdomar genom att sänka arbetsgivaravgiften för alla företag som har ungdomar anställda oavsett om de anställer någon ny eller inte. Den stora vinnaren är företag som McDonalds. Förlorarna är, förutom alla vi skattebetalare, givetvis alla ungdomar som fortfarande går utan arbete, 

Denna allmänna rea på ungdomar som regeringen är nämligen precis så dyr och ineffektiv som man skulle kunna förvänta sig. IFAU, som ligger under arbetsmarknadsdepartementet arbetar just nu med en utvärdering av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. SVT rapporterar om kritiken, och den är inte nådig:

”Enligt en preliminär rapport från IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) är kostnaden per nytt jobb mellan 1 och 1, 5 miljoner kronor enligt rapporten. På längre sikt är det osäkert om reformen har någon effekt alls trots att den kostar 14 miljarder kronor per år.”
Om man räknar på att ett jobb inom den offentliga sektorn, som undersköterska eller lärare exempelvis, kostar 500 000 kronor, så kan man snart räkna ut att det jobbskapande som regeringen sysslar med är en extremt dålig affär för statsfinanserna. För varje jobb som eventuellt skapas genom ungdomsrean kunde man istället anställt tre ungdomar inom exempelvis äldreomsorgen.

Resultatet är att ungdomar går arbetslösa och undersköterskor sliter ut sig i förtid för att de är för få, när skattepengarna istället hamnar i fickan på Ronald McDonald. Han skrattar å andra sidan hela vägen till banken när ungdomar utnyttjas på detta sätt.

För Vänsterpartiet är tre undersköterskor i omsorgen mer värt än en McDonaldsdirektör som berikar sig med hjälp av statliga bidrag. Vad som behövs är åtgärder för verkliga arbeten istället. Det krävs en storsatsning på jobb för ungdomar. Satsningar som de som Vänsterpartiet har presenterat, med utbildningssatsningar, lärlingsanställningar och en generationsväxling i arbetslivet, särskilt i äldreomsorgen där behoven idag är stora.

Så kan man komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Inte genom att strö pengar över McDonalds.

Bloggat: Alliansfritt,
På Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Vonna L sa...

Man kan undra hur det står till med mattekunskapen i regeringen!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...