13 maj 2013

Skattepengar till sjukvård blir vinst för riskkapitalister

Den svenska välfärden blir allt mer privatiserad. Det är en utveckling som pågått även när socialdemokraterna styrt, men utvecklingen har accelererat kraftigt sen högerregeringen tog makten 2006. I spåren av dessa privatiseringar har ett nytt fenomen etablerat sig på den lönsamma svenska "välfärdsmarknaden" - riskkapitalbolag.

För möjligheterna att göra vinst på den svenska välfärden är mycket goda. Idag kunde man läsa i Barometern om hur vården har blivit en lönsam bransch. Skattepengar som ska gå till sjukvården i Kalmar län hamnar i fickorna på riskkapitalister i skatteparadiset Guernsey eftersom hälsocentraler i Kalmar ägs av finska riskkapitalbolaget Capman. Landstingsrådet Linda Fleetwood (V) har kommenterat detta, liksom distriktsordförande Lars Holmberg (V).

Vad vi behöver är en helt annan utveckling i välfärden. Mot en demokratisk och gemensamt fiansierad hälso- och sjukvård som finns till för att generera god vård och omsorg för patienterna, inte högre vinstmarginal, som garanteras med skattepengar, åt vårdjättarna. Varje skattekrona som går till vinst är en skattekrona som borde ha gått till en bättre verksamhet istället.

Vänsterpartiet vill, som enda riksdagsparti, sätta stopp för vinstintresset i välfärden. Det går att stoppa privatiseringsvågen och riskkapitalbolagen. Opinionstrycket för att göra det är starkt och misstroendet mot privatiseringseländet når långt utanför Vänsterpartiets väljarkår. Men regeringen vill det självklart inte och socialdemokraterna tycks sakna både vilja och mod – men vi vill!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...