30 maj 2013

Så vill (V)i göra kulturskolan mer tillgänglig

Vid fullmäktige i måndags stod en av de hetaste debatterna kring avgifterna till Kulturskolan i Nybro. Det var kristdemokraten Jimmy Loord som med hänvisning till barnfattigdom och socioekonomi ville att just musikalensemble-eleverna skulle slippa betala avgift. Att övriga avgifter höjdes hade han inget emot. Som man kunnat förutspå gick det alltså inget vidare när en kristdemokrat försökte sig på att tala om klass och kultur...

Häromdagen var Lars Ohly, numera vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson, i Västervik för att delta i ett möte under rubriken Kultur för alla. Mötet var välbesökt och fick inledas med att man bar in fler stolar. Även det mötet kom att handla mycket om kulturskolan och att göra kulturskolan tillgänglig. En viktig faktor för detta är såklart den ekonomiska. Vänsterpartiets grundinställning är därför att kulturskolan ska vara avgiftsfri.

Vi i vänsterpartiet motsatte oss i ärlighetens namn inte avgiftsökningarna i måndags eftersom dessa pengar i så fall hade fått tas från någon annan verksamhet inom Lärande och kulturnämnden. Det utrymmet finns helt enkelt inte. Av samma anledning ser vi inte heller att vi idag på ett seriöst sätt skulle kunna kräva en avgiftsfri kulturskola. Men till skillnad från kristdemokrater så kan vi vänsterpartister det där med klass och kultur. Vi offentliggjorde istället att vi vill se en helt ny modell för avgifterna till kulturskolan.

Inom kort kommer vi därför att lämna in en skrivelse till Lärande och kulturnämnden där vi föreslår att vi inför en progressiv maxtaxa för kulturskolan i Nybro kommun. Där kommer vi att föreslå att barn till föräldrar med riktigt låg inkomst helt slipper betala avgift medan barn till föräldrar med högre inkomster får en höjd avgift. Samtidigt bör det finnas någon form av maxtaxa, så att avgifterna inte kan dra iväg hur långt som helst. Allt med inspiration från barnomsorgen.

Så vill vi i Vänsterpartiet göra kulturskolan mer tillgänglig i Nybro kommun.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...