13 maj 2013

Halmdockan, en folkpartists sista hopp...

Tycker du att det är bra att Sverige blivit en marknad som bolag som vill tjäna grova pengar på skola, vård eller omsorg ser på med dollartecken för ögonen? Inte? Tycker du att skattepengar som är avsedda för vård också ska gå till vård och inte hamna i fickorna på anonyma riskkapitlister? Jasså! Då tillhör du antagligen "avgrundsvänstern"...

Åtminstone är det epitet som folkpartiets politiska sekreterare, Sebastian Hallén, använder i ett blogginlägg för att avfärda åsikten hos de som har en annan syn på vinstintressets vara eller icke vara än honom. Den kraftiga opinion som finns hos svenska folket för att sätta stopp för vinstintresset i välfärden representerar en åsikt som uppenbarligen inte passar honom. Därmed kan den i hans värld avfärdas som "avgrundsvänster".

Utöver denna metod för att förminska åsikten hos de som enligt honom tycker fel, så bygger han sitt blogginlägg på en retorisk halmdocka av klassiskt snitt. Halmdockan består i att han först bygger som en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild. De förvrängda argumenten framstår på så sätt som absurda och blir lätta att bemöta. De verkliga argumenten låtsas han inte ha känna till.

I detta fall försöker Sebastian måla upp en bild av att vänsterpartiet, och övriga som vill sätta stopp för vinstintresset i välfärden, vill stänga hela den privata läkemedelsindustrin. Han är såklart medveten om att det inte har med verkligheten att göra, och frågan har såklart över huvud inte med frågan om vinstintresset i välfärden att göra. Fast det är uppenbarligen bekvämast att bortse ifrån det. En klassisk halmdocka med andra ord.

Är det en ohederlig debatteknik? Javisst! Är det ett tydligt tecken på den desperationen som högern uppenbarligen känner över att man pressas av en allt starkare opinion mot vinst i välfärden? Jajamensan, i högsta grad! Men vad ska då en stackars folkpartist, utan verkliga argument att komma med, göra egentligen då detta uppmärksammas?

Uppenbarligen finns det bara en sak han kan tänka sig; att krampaktigt hålla fast i halmdockan...
Halmdockan, folkpartistens sista hopp. Används även på Twitter.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...