15 maj 2013

Framgång för Reinfeldt - rekord i ökade klyftor

I boken Det sovande folket skrev Fredrik Reinfeldt om moderaternas samhällssyn att ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.” Utförsäkringskedjan, nedmonteringen av a-kassan, skattesankningar, liksom nedskärningarna och privatiseringarna i välfärden är verktyg han använder för att leda Sverige mot sitt mål. Med facit i hand kan den förda politiken inte ses som annat än en stor framgång för Reinfeldt och c:o.

Sverige är nämligen det OECD-land där klassklyftorna vuxit allra mest de senaste årtiondena. För även om nu socialdemokraterna anträdde vägen mot ökande klyftor så ser vi nu hur trygghetssystemen raseras i en fruktansvärd fart samtidigt som överklassen gynnas genom skattesänkningar och bidrag. Följden blir att det sluttande plan som socialdemokraterna anträdde nu leder mot en högerpolitikens ravin där klyftorna inte bara ökar utan där hela samhället slits isär. Det är till största delen beroende en följd av en noga uttänkt politik.
I högerns idévärld ger ökade klyftor nämligen ökade motiv för de fattiga att jobba mer och öka sina inkomster. Skattesänkningarna ska göra att de arbetsovilliga, som sjukskrivna undersköterskor eller arbetslösa Volvo-arbetare till exempel, ska ta sig i kragen och skaffa sig ett jobb i stället för att gå hemma och ligga samhället till last. Samma logik säger att om de istället väljer att fortsätta gå hemma och dra sig, ja, då ska de också straffas för det. För i högerns idévärld handlar det bara om vilket alternativ du väljer.

Högerpolitiken leder till ett ojämlikt, splittrat samhälle. Ett samhälle som Richard Wilkonson och Kate Pickett i ”Jämlikhetsanden” visar är sämre på alla sätt, för alla, än ett jämlikt samhälle. I boken visar de att ökad tillväxt och sysselsättning är ihåligt och ohållbart om det åstadkoms till priset av ökad ojämlikhet. För att komma till rätta med det krävs givetvis en helt annan politik än den som högerregeringen för. En fördelningspolitik som minskar klyftorna och skapar ett jämlikt, jämställt och rättvist samhälle.

En sån politik som enbart Vänsterpartiet står för idag.

Bloggat: Alliansfritt, Svensson

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...