13 april 2013

Vårdnadsbidrag - Sverige som varnande exempel

Vårdnadsbidraget är en skamfläck skriver Expressens ledarsida. Det är ju inte svårt att hålla med om. Bidraget försvårar integrationen och bidraget är en kvinnofälla av rang. Precis som Expressens ledarsida konstaterar så är effekterna av vårdnadsbidraget exakt de som alla kritiker förutspådde och dess enda bidrag till samhället är en tillväxt av ojämställdhet och utanförskap.
En lokal utredning i Helsingborg ger en skiss av hur det kan se ut: 96 procent av dem som tar ut vårdnadsbidraget är kvinnor. 52 procent är kvinnor födda utomlands. De flesta av vårdnadsbidragstagarna bor i bostadsområden där arbetslösheten är stor.
Effekterna är alltså lika väntade som tragiska. För den som redan har låg lön eller dåliga chanser att ta sig in på arbetsmarknaden kan ett litet bidrag till naturligtvis locka. En grupp som redan står långt ifrån arbetsmarknaden puttas sålunda ännu längre ut i ingenmansland. Detta har lett till att när vårdnadsbidraget nu diskuteras i Tyskland så används Sverige som varnande exempel i debatten:
"Erfarenheterna från Sverige visar att det främst är familjer med låg utbildning och invandrarfamiljer som tar emot vårdnadsbidraget, just de familjer där barnen allra bäst skulle behöva stimulerande och bra förskolor", säger Caren Marks, socialdemokratisk ledamot i förbundsdagen, till SVT (10/4)
Under lång tid var Sverige ett föregångsland som drev igenom progressiva reformer för jämlikhet och jämställdhet. Med Kristdemokraterna i regeringen används vi som varnande exempel. Det skaver även för en borgerlig ledarsida.

Bloggat: Foff,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...