26 april 2013

Utförsäkringslinjen tvingar in sjuka i socialbidragsberoende

Regeringens omänskliga utförsäkringslinje tvingar in alltfler sjuka i socialbidragsberoende. Av dem som utförsäkrades 2010 mer än tredubblades antalet personer. Var tionde utförsäkrad hamnade i ett långvarigt socialbidragsberoende. Ungefär hälften av dem som utförsäkrades återvände till sjukförsäkringen, fast med sämre villkor. Psykiskt sjuka drabbas särskilt hårt. Så ser det ut när man låter överklassens intressen styra Sveriges utveckling istället för omtanke och solidaritet.

Samtidigt som sjuka tvingas sälja allt de äger och leva på socialbidrag om de inte har nån anhörig som kan försörja dem, så går sjukförsäkringen stadigt med överskott. Men det är klart, någon måste ju betala för skattesänkningarna, och vilka ska göra det om inte arbetare och kvinnor. Klass och könsperspektivet på utförsäkringslinjen är slående.
Vänsterpartiet var redan från början tydliga när det gällde sjukförsäkringen. Vi vill att alla ska kunna känna sig trygga med att man åtminstone inte ska behöva oroa sig för hur man ska klara sin vardag ekonomiskt om man har oturen att bli sjuk eller skadad. Man måste få kunna fokusera på att bli frisk och även om det även ska finnas krav på den sjuke så måste dessa krav följas av tydliga rättigheter och möjlighet att ställa krav på att få den hjälp och rehabilitering man behöver för att komma tillbaks till arbetslivet.

Samtidigt ska man veta, att om man blir sjuk och inte kan arbeta, ska man få tillgång till en försäkring som både ger rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, liksom man ska ha rätt till ekonomisk trygghet så länge som det behövs. Ingen ska behöva gå från hus och hem för att man har oturen att bli sjuk. Ingen väljer att bli sjuk. Då kan man givetvis inte heller straffa någon till att bli frisk.

Bloggat: Leine, Annarkia, Martin,

Media: SvD1, 2SR1, 2, 3AB1, 2, DN1, Dagens Arena,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...