06 april 2013

Nja till vinst i välfärden på #skongress

Nu är det klart att socialdemokraterna av idag vare sig hade viljan eller modet att på allvar sätta sig upp mot kapitalet inom den lukrativa välfärdsbranchen. Vänsterpartiet kvarstår som det enda garanten för att välfärden ska befrias från vinstintresset efter att socialdemokraterna landade i ett nja i frågan om vinstintressets vara eller inte vara.
Beslutet som kongressen till slut tog blev förvisso ett fall framåt,
om än marginellt, jämfört med partistyrelsens ursprungliga förslag,
men framför allt blev det en typisk sosse-kompromiss.
På detta sätt hoppas Löfven och c:o att vinstfrågan ska vara bortstädad inför valet.
Det innebär att beslutet innehåller en retorik som är tillräcklig för att vänsterflanken med lite god vilja ska kunna säga att partiet är motståndare till att vinstintresset tillåts härja i välfärden. Detta samtidigt som innehållet är så pass luddigt formulerat så att högerflanken ska se beslutet som så ofarligt för branchens intressen som det faktiskt är.

Eller som Jonas Sjöstedt skriver i Aftonbladet:
Processen visar att det finns många socialdemokrater som ser problemen och beslutet innebär vissa steg i rätt riktning. Det nya förslaget innehåller större inflytande från det offentliga när verksamheter startar, vilket skulle mildra vissa av dagens problem. Men det löser inte problemen.
Det finns all anledning för Vänsterpartiet att hålla liv i frågan om vinster i välfärden även om Löfven och c:o nu hoppas att vinstfrågan ska vara bortstädad inför valet. För socialdemokraternas beslut innebär att för den som vill att skattepengar till välfärden inte ska försvinna som vinst i privata fickor så finns fortfarande bara ett alternativ: Vänsterpartiet!

Bloggat: Homo politicus, Annarkia, Martin Moberg, Peter Högberg, Björn Andersson, Röda Malmö, Jonas Wikström, Fotolasse,

Media: SvD1, 2, 3, 4, 5, 6AB1, 2, 3, 4, 5Ex1, 2, 3DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11GP1, 2, Dagens Arena,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

bloggare på icedaniel.se sa...

Det är klart att det bör vara vinstuttak för privata företag i välfärdssektorn.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...