03 april 2013

Har socialdemokratin av idag viljan och modet?

I dag startar Socialdemokraternas kongress i Göteborg för att slå fast sin politik för valrörelsen, kommande mandatperiod och framtiden. Till stora delar handlar det om vilken vägval socialdemokratera ska göra. Tänker man fortsätta högersvängen i jakten på att tillfredsställa någon imaginär medelklassväljare eller kommer man att gira åt vänster?
Vänstersväng påbudet för S-kongressens delegater
Frågan är kanske mest aktuell i frågan om vinstintresset ska få fortsätta härja i välfärden eller inte. En massiv majoritet av socialdemokraternas lokalpolitiker är, liksom de allra flesta av sveriges invånare, motståndare till detta. Men kommer kongressen ha viljan och modet att sätta sig upp mot en mäktig branschs intresse av att göra vinst på skattepengar?

Den frågan ställde jag, tillsammans med distriktsordförande Lars Holmberg, i en debattartikel inför kongressen:
”Vi vill inte förbjuda vinster i välfärden. Det är omöjligt att göra det.” Det slog Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin fast vid en presskonferens förra våren. Men politik är, för att citera Olof Palme, att vilja. Så vad vill egentligen socialdemokratin när det gäller vinstintresset i välfärden? Svaret kommer att ges vid den socialdemokratiska partikongressen som börjar imorgon.
I sin egen historieskrivning säger socialdemokraterna bland annat:
Den svenska välfärdsmodellen har byggts upp på några grundläggande principer om solidaritet och jämlikhet. [...] Vårt försvar för den allmänna och generella välfärspolitiken är ytterst ett försvar för principen att det vi tillsammans har arbetat ihop ska också komma alla till del.
Har socialdemokratin av idag viljan och modet att fortsätta stå upp för dessa principer? Svaret får vi på fredag.

Media: BLT, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7SvD1, 2, 3SR1, GP1, Ex1, 2, 3, 4DN1, 2, 3Dagens arena, Lärarnas Nyheter, VT,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...