21 mars 2013

Vänsterpartiet vill införa Vita jobb i Nybro

Vänsterpartiet har lagt en motion till kommunfullmäktige som handlar om att kommunens pengar aldrig ska stödja ekonomisk brottslighet och dumpning av löner och anställningsvillkor. Vi tycker att kommunen ska använda Vita jobbmodellen!

När kommunen ska köpa varor eller tjänster i en större omfattning måste man göra en offentlig upphandling. Det kan handla om att man ska bygga en förskola eller teckna kontrakt med städfirmor. Hur detta ska gå till och vilka krav som ska ställas styrs genom kommunens upphandlingspolicy.

Nyligen antog kommunfullmäktige en ny upphandlingspolicy där en rad krav som fanns med i den tidigare policyn var borttagna. Bland annat kravet på kollektivavtal eller liknande villkor. Endast Vänsterpartiet stred för att kommunen skulle fortsätta ställa tuffa krav. För oss som vänsterpartister är exempelvis kravet på kollektivavtal, eller liknande villkor, i alla kommunala upphandlingar en självklarhet.

Vi menar att det är viktigt att kommunen genom sin upphandlingspolicy säkerställer att medborgarnas skattepengar används på ett ansvarsfullt sätt och samtidigt värnar en trygg arbetsmarknad med schyssta jobb och konkurrens med schyssta villkor. Vi är självklart besvikna över att vi var det enda partiet i Nybro fullmäktige som stod upp för dessa värderingar

Men vi ger inte upp utan gör ett nytt försök att få Nybro kommun att ställa tydliga krav vid upphandlingar. Offentlig upphandling styrs av ett detaljerat regelverk. Regelverket är stelbent, men det finns ändå möjligheter att ställa krav. Ett grundläggande krav som är självklart för oss att ställa är att kommunens pengar bara ska få leda till vita jobb.

Därför lägger vi idag en motion till kommunfullmäktige om att man ska använda den så kallade Vita jobbmodellen när man upphandlar. Modellen har utvecklats av en rad fackförbund och de lokala fackliga organisationerna spelar en nyckelroll i modellen med sina kunskaper om den lokala arbetsmarknaden och för att kontrollera att företagen följer vad de lovat.

Modellen går bland annat ut på att företagen ska teckna kontrakt på att följa vissa löne- och anställningsvillkor som finns i kollektivavtal och att man förbinder sig att inte anlita svart arbetskraft om man ska få uppdrag av kommunen. Företagen får också skyldighet att underkasta sig kontroll av att de särskilda kontraktsvillkoren följs. Modellen har tidigare använts i Stockholm. Den ska nu börja användas i Malmö. Vi bör ta efter i vår kommun.

Vänsterpartiet driver just nu kampanjen "Vi är människor, inte maskiner". En kampanj vars mål är att skapa trygga anställningar och bra arbetsvillkor för alla som arbetar. Att motverka svartarbete och dess negativa konsekvenser är en viktig del av detta.

Pia Eriksson (V), gruppledare
Kaj Raving (V), fullmäktigeledamot
Anders Svensson (V), fullmäktigeledamot

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...