23 mars 2013

Vänsterpartiet får stöd av det lokala näringslivet

Idag blev jag hejdad av en lokal företagare när jag var och handlade. Anledningen var att Vänsterpartiet i Nybro nyligen har lämnat in en motion om att Nybro ska införa modellen Vita jobb vid upphandling. Nu ville han tala om hur bra och viktig den här motionen är för honom som lokal företagare och för hans möjlighet att kunna konkurrera på lika villkor.

Modellen går bland annat ut på att företag vid upphandling med kommunen ska teckna kontrakt på att följa vissa löne- och anställningsvillkor som finns i kollektivavtal och att man förbinder sig att inte anlita svart arbetskraft om man ska få uppdrag av kommunen. Företagen får också skyldighet att underkasta sig kontroll av att de särskilda kontraktsvillkoren följs. Den entreprenör som bryter mot dessa villkor kan bli av med kontraktet och dessutom få betala skadestånd.

Idag är det ofta enbart lägsta pris som gäller vid offentlig upphandling, även i Nybro kommun. Men vilka företag är det som gynnas av det? Oseriösa företag med onormalt låga bud som finansieras med obetalda skatter och sociala avgifter och/eller rejält dumpade villkor för de anställda slinker lätt igenom om enbart priset avgör. För mig är det självklart att våra skattepengar inte ska bidra till nåt sånt.

Företagaren jag pratade berättade om en upphandling av elfirma av en kommun i vårt närområdet där det vinnande budet hamnade på strax över 200kr i timmen. Det motsvarar knappt lönen och sociala avgifter för en anställd och än mindre blir det någon vinst över. Hur ska en ärlig företagare kunna konkurrera på såna villkor? Det kan hen så klart inte. Risken är överhängande att det blir dyrt för Nybro kommun att handla billigt.

Så, för att värna det lokala näringslivet behöver vi kräva schyssta villkor. Vänsterpartiet har visat vägen. Nu är det bara upp till övriga partier att följa efter.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Hyllandet av lägsta pris innebär lägre löner och kloka företagare inser att borgerlig politik och egoism kan innebära företagets död. Företag växer och frodas i jämställda samhällen inte i ojämlika.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...