03 mars 2013

Till minne av ett terrordåd

Idag är det 73 år sedan det värsta terrordådet i svensk modern historia ägde rum. Nämligen den politiskt motiverade mordbranden mot den kommunistiska tidningen Norrskensflamman. Terrordådet utfördes av representanter för den svenska kommunisthatande högern och kostade inte mindre än fem människor livet, varav två barn. Lika många skadades. Den efterföljande domstolprocessen var sannolikt inte mindre politiskt färgad än dådet i sig. Resultatet blev nämligen att ingen i slutänden behövde avtjäna mer än fem år för dådet.

Detta attentat mot yttrandefriheten, liksom interneringen av kommunister och andra i arbetsläger under andra världskriget och försöken att på olika sätt tysta vänsterpress, är en viktig bit av svensk historia som det sällan pratas om, men som är viktig att minnas. Min kamrat Nicke har skrivit mer om händelsen. På bloggen Flyktlinjer finns en intressant personlig skildring kring händelsen. Anders Djerf skrev om händelsen för Stockholmsvänstern i samband med 70-årsdagen av attentatet.
Foto av brandruinen efter terrordådet mot Norrskensflamman 3 mars 1940
Trots attentatet så fortsatte tidningen att komma ut och är än idag, under namnet Flamman, en av de viktigaste mediarösterna till vänster om socialdemokraterna. Oberoende socialistisk, men står Vänsterpartiet nära. Är du inte redan prenumerant så är det hög tid att bli det nu. Gå in här och teckna en prenumeration.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

73 år sedan svenska folkets vrede drabbade de sovjetiska medlöparna, de kommunistiska landsförrädarna.

Kaj Raving sa...

Den här kommentaren släpps igenom som ett exempel på den skit som skickas och som ett exempel på att kampen mot fascism och för yttrandefriheten knappast är vunnen.

Lasse Strömberg sa...

Feghet är att inte våga stå med namn utan att gömma sig bakom anonymitet när man kommenterar något.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...