17 mars 2013

"Skolan är alldeles för viktig för att bjudas ut till oseriösa krämare"

"Skolan är alldeles för viktig för att bjudas ut till oseriösa krämare". Det menar Expressens ledarskribent Anna Dahlberg. Det är inte svårt att hålla med om. Skolans mål ska vara att ge eleverna den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata bolag. Våra skattepengar ska gå till barnen, inte till vinster i riskkapitalbolag, som dessutom ofta är förlagda till skatteparadis så att inte ens skatteintäkterna går tillbaks, utan de ska gå tillbaka till välfärden.
En god skola för alla ska vara en rättighet, inte en affärsidé! Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut idag. skolan blivit en miljardindustri där pengarna regnar över skolbolag. Bolag som knappast bryr sig om eleverna utan bara om den egna vinsten – som tas ut på svenska skattebetalares bekostnad. I en artikel i Expressen ges en upprörande bild ur verkligheten hos dagens privatiserade skola :
Lärare A arbetar på ett yrkesgymnasium inom Thoréngruppen. Han berättar att ägaren gång på gång har startat nya skolor utan att det finns lokaler och materiel för ändamålet. "När den här skolan öppnade fanns det ingenting. Det fanns inte en svets, inte en hammare, ingenting. Så kan det se ut i ett halvår eller ännu längre."
Ett yrkesgymnasium utan så mycket som en hammare? Det låter för osannolikt för att vara sant, men bilden bekräftas i Skolinspektionens granskning, som dock avskrev ärendet i slutet av 2011.
I marknadsföringen målas en helt annan bild upp. "Det påstods att vi hade lokaler och massor av kontakter med företag.
I själva verket hade vi inget av detta", säger lärare A som hävdar att Thoréngruppen bara brinner för en enda sak - att tjäna så mycket pengar som möjligt.
Det är ingen smickrande bild som målas upp. Men chockerande, som Expressens ledarskribent anser? Nä, knappast. Snarare är det den bild man kunde förvänta. I högersverige har nämligen skolbarn blivit en handelsvara bland andra. Men att "skolan är alldeles för viktig för att bjudas ut till oseriösa krämare", det kan jag hålla med om och det har ju varit Vänsterpartiets linje sen privatiseringen av skolan inleddes.

Tyvärr så är Vänsterpartiet ensamma i riksdagen om att tycka att  den svenska skolan behöver en ny politik där skolans mål är att ge alla elever den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata företag. Vi menar att det är dags att en gång för alla stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset och sätta kunskapen främst! Tre konkreta politiska förslag ska garantera att skolpengen går till eleverna och inte till aktiebolagens vinster:

1. Stoppa vinstuttagen i friskolorna. En skola ska drivas av lust till lärande, inte lust till pengar.

2. Begränsa antalet skolor som en huvudman får driva. Skolan är ingen storindustri.

3. Inför hårdare regler för vem som får starta en friskola. Vi har sett alltför många exempel på inkompetenta och till och med brottsliga ägare.

Skolan är helt enkelt alldeles för viktig för att bjudas ut till oseriösa krämare!


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...