06 mars 2013

Nytt exempel på att motstånd lönar sig

Förvaltningsrätten upphäver Barn & Utbildningsnämndens beslut att lägga ner och riva Transtorpskolan! Ett nytt exempel på att motstånd faktiskt lönar sig som är oerhört glädjande även om man knappast ska ha några större förhoppningar kring att det har någon betydelse i slutänden. Majoriteten i fullmäktige ser ju likadan ut som i nämnden. Men ändå! En liten seger är också en seger! Man slipper inte undan så enkelt som man hoppats nu.

När frågan om att lägga ner Transtorpskolan var uppe i nämnden så yrkade Vänsterpartiet, tillsammans med Folkpartiet, på att skolan skulle få vara kvar och istället renoveras. I andra hand så yrkade vi på att saken skulle avgöras i kommunfullmäktige. Vi menade att ett beslut att lägga ner en skola är en fråga av principiell art. Sådana ska enligt kommunallagen avgöras av fullmäktige och inte i nämnden.

Det tyckte även Tobias Fagergård (som ska en stor eloge för sitt arbete) och gruppen Rädda Transtorpskolan och överklagade därför beslutet till förvaltningsrätten. Där gör man alltså samma bedömning som vi och menar att frågan är av principiell art.
Beslutet att lägga ner en skola och flytta dess verksamhet till en annan skola bör dock enligt Förvaltningsrättens mening bedömas som ett ärende av principiell beskaffenhet eller av större vikt för kommunen.
Förvaltningsrättens beslut idag har möjligen ingen betydelse för slutresultatet. Men nu kan majoriteten inte komma undan frågan i fullmäktige utan motståndet kan fortsätta ett tag till. Och motstånd lönar sig har vi ju sett. Så vem vet vad som sker innan denna fråga är överspelad?

Läs gärna Tobias Fagergårds blogginlägg.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Tobfag sa...

Tack för ditt stöd Kaj!

Kaj Raving sa...

Tack för din kamp Tobias :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...